Μοδα & Ομορφια

Οι 5 λόγοι για να πεις ‘ΟΧΙ’ στα αναψυκτικά

Αν και μόνο στην ανάγνωση του τίτλου ξεροκατάπιατε, μάλλον ανήκετε στην κατηγορία ανθρώπων που δυσκολεύεται να ζήσει χωρίς τα αναψυκτικά. Ακόμα κι έτσι να είναι, κάτι μας λέει ότι αφού διαβάσετε το κείμενο θα σάς είναι πιο εύκολο να το πάρετε απόφαση.

Για τους περισσότερους τα αναψυκτικά έχουν μόνιμη θέση στο ψυγείο, αφού είναι η εύκολη λύση όταν θέλουμε να δροσιστούμε κατά τη διάρκεια ή μετά από ένα γεύμα. Μάλιστα πολλοί προτιμούν και τις light εκδοχές τους θεωρώντας ότι είναι πιο healthy επιλογές και ότι με αυτό τον τρόπο δεν επιβαρύνουν τον οργανισμό τους. Δυστυχώς αυτή η άποψη ελάχιστη σχέση έχει με την πραγματικότητα.

Η μεγαλύτερη απόδειξη; Όλα όσα αλλάζουν και για την ακρίβεια βελτιώνονται στο σώμα σας, όταν απέχετε ή έστω κάνετε ένα διάλειμμα από αυτά. Για την ακρίβεια, θα παρατηρήσετε ότι:

1. Μειώνονται οι πονοκέφαλοι και συγκεντρώνεστε πιο εύκολα

Έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο European Journal of Clinical Nutrition, καταλήγει στο συμπέρασμα πως τα τεχνητά γλυκαντικά, όπως η ασπαρτάμη, μπορούν να αλλοιώσουν τη νευροβιολογία του εγκεφάλου επηρεάζοντας έτσι το λεγόμενο «εγκεφαλικό σύστημα της ανταμοιβής» που είναι υπεύθυνο για να κωδικοποιεί τις διεργασίες που αφορούν την επιθυμία μας να εκτελέσουμε µια συγκεκριµένη συµπεριφορά και, κατ’ επέκταση, την ανταµοιβή που λαµβάνουμε από αυτή. Αυτός ο αποπροσανατολισμός οδηγεί σε πιο έντονους πονοκεφάλους, αυξημένος άγχος και αδυναμία συγκέντρωσης.

2. Βελτιώνεται η γεύση σας
Η ασπαρτάμη είναι 200 φορές πιο γλυκιά από την κοινή ζάχαρη, πράγμα που «μουδιάζει» τους κάλυκες της γλώσσας. Όταν ΔΕΝ συνοδεύετε το γεύμα σας με αναψυκτικό, αυτό αμέσως αποκτά πιο έντονη γεύση. Κι αυτό γιατί οι γευστικοί κάλυκες επανέρχονται στα αρχικά επίπεδα ευαισθησίας.

3. Μειώνεται το βάρος σας
Με το να πίνετε light αναψυκτικά τις περιόδους που προσπαθήσετε να αδυνατίσετε, περισσότερο ξεγελάτε τον εαυτό σας, παρά τον ωφελείτε. Και πάλι θα λάβετε τις θερμίδες και μάλιστα το λίπος θα συγκεντρωθεί κατευθείαν στην κοιλιά. Το θέλουμε αυτό; Δεν το θέλουμε.

4. Αλλάζει η συνολική σας προσέγγιση προς το φαγητό
Έχουμε συνδέσει, σχεδόν παβλωφικά, το junk food και τις λιπαρές επιλογές με τα αναψυκτικά. Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα που πίνουν συχνά αναψυκτικά (light και μη), επιλέγουν πιο εύκολα τροφές χαμηλές σε θρεπτική αξία. Βγάζοντας τα από τη διατροφική σας ρουτίνα, αναπόφευκτα, μειώνεται και η τάση και η όρεξη και οι λιγούρες σας για λιπαρά φαγητά και είναι πιθανό να αρχίσετε να ζητάτε από μόνοι σας πιο υγιεινές επιλογές.

Τι άλλο περιμένετε για να αρχίσετε να λέτε «όχι» στα ανθρακούχα ροφήματα;

pronews.gr

Related posts

Ferragamo: παρουσίασε ένα αισιόδοξο όραμα της κολεξιόν Φθινόπωρο – Χειμώνας 2021 (pics, vid)

Αλέξανδρος

Τα κατάλληλα κολιέ για τις off-the-shoulder tops

Τα 5 κουρέματα που θα λατρέψεις για το 2019

Leave a Comment