Γυναικα

Ποια είναι τα συμπτώματα για τον φόβο της δέσμευσης

«Καλά περνάμε αλλά δεν είμαι για πολλά εγώ.»
«Ξέρεις, εγώ δεν κάνω σχέσεις.»

«Απολαμβάνω την ελευθερία μου και για αυτό προτιμώ να έχω σύντομες γνωριμίες.»

Τέτοιες εκφράσεις θα ακουστούν από άτομα – και κυρίως άντρες – που θέλουν να μην μπουν σε σχέσεις, όμως τους αρέσει να έχουν μία πιο απομακρυσμένη ή πλατωνική ή αμιγώς σεξουαλική σχέση με κάποιον. Όλο και πιο συχνά ακούω τον φόβο της δέσμευσης να έρχεται ως εξήγηση ή/και δικαιολογία σε πολλές συμπεριφορές που μπορεί να δείχνουν τον άλλον να είναι διαθέσιμος όμως όχι για πολλά. Μπορεί εσύ να ανυπομονείς να γνωρίσεις κάποιον που θα έρθετε κοντά, θα μοιράζεστε καθημερινότητα και σκέψεις και θα έχετε μία σχέση, όμως υπάρχουν και ορισμένοι που αυτό το σκηνικό δεν τους προκαλεί μία ζεστή και ευχάριστη αίσθηση. Αντιθέτως, υπάρχουν κάποιοι που στην σκέψη της εγγύτητας και της συντροφικότητας, νιώθουν εγκλωβισμένοι και θέλουν να τρέξουν μακριά από αυτό το σενάριο. Ισχύει πως είναι αρκετά συχνό φαινόμενο αυτό τελευταία αλλά αντίστοιχα ισχύει πως είναι αρκετές και εκείνες που ενοχλούνται από τέτοιου είδους φράσεις.

Παρακάτω, θα βρεις πως μπορείς να αναγνωρίσεις κάποιον σχεσοφοβικό προτού ξεκινήσεις να επενδύεις στην επαφή σας.

1. Οι δηλώσεις τους σχετικά με τις σχέσεις είναι αρνητικές.

Μιλούν αρνητικά ή δεν μιλούν θετικά σε θέματα που σχετίζονται με σχέσεις – και ειδικά όταν είναι και εκείνοι πρωταγωνιστές. Συνήθως, όταν πρόκειται για την σχέση φίλων για παράδειγμα, δεν θα πάρουν θέση και αν πάρουν, ενδεχομένως να είναι αρκετά επιφυλακτικοί ή καχύποπτοι ή αρνητικοί. Όταν αναφέρονται σε σχέσεις, χρησιμοποιούν λέξεις όπως ‘εγκλωβισμός’, ‘καταπίεση’. Επίσης, αναφορικά με τις δικές τους προηγούμενες σχέσεις μπορεί να μην λένε τίποτα ή να ακούς ιστορίες με περιπέτειες που είχαν διάρκεια μία βραδιά ή λίγες παραπάνω, όμως όχι κάτι με μεγάλη διάρκεια.

2. Δεν μιλάνε για συναισθήματα.

Μπορεί να έχετε λίγες ή πολλές συναντήσεις, όμως δεν φαίνεται να υπάρχει πρόθεση να συζητήσετε κάτι με συναισθηματικό βάθος. Αποφεύγει άμεσα ή έμμεσα οποιαδήποτε αναφορά σε συναισθήματα – ειδικά για εκείνα που θα μπορούσαν να έχουν σχέση με εσένα. Φαίνεται να είναι πιο κλειστοί τύποι δηλαδή, και ότι σχετίζεται με συναίσθημα θα χρειαστεί να..μαντέψεις εάν υπάρχει ή όχι.

3. Το πρόγραμμά τους είναι πολύ συγκεκριμένο.

Έχετε μία αρκετά συγκεκριμένη ρουτίνα στις συναντήσεις σας, καθώς ο χρόνος του είναι πολύ συγκεκριμένος και μάλιστα περιορισμένος. Δεν έχει μείνει ποτέ περισσότερο, μη δείχνοντας την διάθεση να έχει πιο πολύ χρόνο για σας. Θα έλεγε κανείς πως η επαφή σας είναι σαν ένα μάθημα ξένης γλώσσας – συγκεκριμένες ώρες και μέρες μέσα στην εβδομάδα, χωρίς να αλλάζει το υπόλοιπο πρόγραμμά του.

4. Η στοργή τους είναι φειδωλή-ως και ανύπαρκτη.

Είτε επειδή δεν θέλει είτε επειδή φοβάται και νιώθει αμήχανα, κάποιος που φοβάται την δέσμευση, θα είναι κυνικός ή άγαρμπος όσον αφορά στην στοργικότητά του ή την έκφραση μιας πιο τρυφερής πλευράς του. Μπορεί να είναι κάπως απότομος και αγενής ή ακόμη, να αποφεύγει καταστάσεις με χιούμορ, χωρίς να απαντήσει ποτέ.

5. Δεν μιλάτε για «σας».

Οι συζητήσεις για την σχέση σας είναι από τις πιο τρομακτικές δραστηριότητες που μπορείς να προτείνεις. Δεν είναι αρκετά ξεκάθαρο το πόσο σημαντική είναι η σχέση σας για εκείνον και δεν είναι ιδιαίτερα πρόθυμος να το ξεκαθαρίσει. Δεν σας συστήνει εύκολα (ή και καθόλου) σε φίλους, συναδέλφους και άλλα άτομα του κύκλου του και όταν το κάνει σε…

JoyTv.gr

Related posts

10 πράγματα που όλες κάνουμε στα social media και οι άντρες… μισούν

Βαζελίνη: Πώς μπορεί να λύσει 5 χειμωνιάτικα beauty προβλήματά!

Τέλειες selfie για όλες εμάς, δείτε πως.

Leave a Comment