Γυναικα

Ποιες είναι οι καλύτερες χώρες να είσαι κορίτσι

Και όμως υπάρχουν χώρες που ένα κορίτσι μπορεί να αξιοποιήσει μια μεγάλη γκάμα ευκαιριών. Σύμφωνα με έκθεση του οργανισμού «Σώστε τα παιδιά», στην πρώτη θέση στον «Δείκτη ευκαιριών για κορίτσια» (Girl’s opportunity index) κατετάγη η Σουηδία ανάμεσα σε 144 χώρες ακολουθούμενη από τη Φινλανδία και τη Νορβηγία, ενώ ακόμη μια Σκανδιναβική χώρα, η Δανία, βρίσκεται στη 6η θέση.

Ο δείκτης συνυπολογίζει πέντε παράγοντες: τον παιδικό γάμο, τις εφηβικές εγκυμοσύνες, τη μητρική θνησιμότητα, το ποσοστό των γυναικών-μελών του κοινοβουλίου, και το ποσοστό ολοκλήρωσης της ελάχιστης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Στις υπόλοιπες θέσεις βρέθηκαν η Ολλανδία (4η θέση) και την πεντάδα κλείνει το Βέλγιο.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 26η θέση, πίσω από Πολωνία, Εσθονία και Τσεχία, αλλά υψηλότερα από τις ΗΠΑ που βρίσκονται στην 32η θέση.

Το πιο αδύναμο σημείο για αρκετές χώρες ήταν τα μέλη του κοινοβουλίου. Στη Σουηδία το 44% των μελών της είναι γυναίκες, ενώ πολύ κοντά σε αυτά τα ποσοστά βρίσκονται και η Φινλανδία με την Ισπανία. Ωστόσο, την έκπληξη κάνει η Ρουάντα που ηγείται της συγκεκριμένης κατηγορίας με 64% γυναίκες-μέλη του κοινοβουλίου. Λόγω όμως των χαμηλότερων επιδόσεών της στους υπόλοιπους δείκτες καταλαμβάνει την 49η θέση.

Στις ΗΠΑ μόνο το 18% των μελών του Κογκρέσου είναι γυναίκες, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός εφηβικών εγκυμοσύνων και υψηλή μητρική θνησιμότητα. Για παράδειγμα, σε 100.000 γεννήσεις υπάρχουν 14 θάνατοι της μητέρας, ενώ στη χώρα μας, στην Πολωνία και στη Φινλανδία, ο αριθμός αυτός ανέρχεται σε 3. Η χειρότερη χώρα να είσαι κορίτσι είναι η Νιγηρία.

tribune.gr

Related posts

Η Ρετζίνα Κινγκ θα πρωταγωνιστήσει στη βιογραφική ταινία «Shirley»

Αλέξανδρος

Κιμ Καρντάσιαν φωτογραφίζεται γυμνή!

Φτιάξτε 3 σούπερ beauty συνταγές με αλάτι

Leave a Comment