Αυτοκίνητα

Devel Sixteen: Ο πιο ισχυρός κινητήρας αυτοκινήτου στον κόσμο

Το Devel Sixteen είναι Ηypercar από το Dubai που οι κατασκευαστές του είχαν δηλώσει ότι του ετοιμάζουν μοτέρ με 5.000 άλογα. Και ότι ήθελαν να γράφει κάτω από δύο δευτερόλεπτα για το σπριντ 0-100 km/h. Και ήθελαν η τελική ταχύτητά του να ξεπερνά τα 560 km/h. Η Devel ανέβασε ένα video στη σελίδας της στο YouTube με το μοτέρ σε λειτουργία, υπό πλήρες φορτίο και να δυναμομετρείται. Και αν πρέπει με κάτι να ψαρώσετε, είναι με τις παρακάτω γραμμές (και ό,τι θα δείτε στο video): 12,3λιτρος κινητήρας V16 με τέσσερα τούρμπο.

Επί της διαδικασίας, λοιπόν. Το μοτέρ στροφάρει, ουρλιάζει, οι βελόνες τερματίζουν και τα print-out γράφουν τα εξής:

Με πίεση τούρμπο 36 psi ή 2,5 bar
4.574 PS στις 6.900 rpm και 486,5 kgm στις 6.600 rpm

Με μειωμένη πίεση τούρμπο στα 20 psi ή 1,4 bar
3.045 PS στις 6.900 rpm και 332,8 kgm στις 6.600 rpm

Οι δημιουργοί του Devel Sixteen ένωσαν τις δυνάμεις τους με τη Steve Morris Engines για να φέρουν στη ζωή αυτόν το V16. Το 12,3λιτρο μοτέρ χρησιμοποιεί μπλοκ και εκκεντροφόρο φτιαγμένο από μασίφ κομμάτι μετάλλου, βαλβίδες από τιτάνιο και τα τέσσερα υπερμεγέθη τούρμπο. Στην περιγραφή στο video, αποκαλύφθηκε ότι το δυναμόμετρο δεν σήκωνε πάνω από 4.574 PS, οπότε και το μοτέρ ανέβηκε μέχρι εκεί για να τα επιβεβαιώσει. Αν άντεχε παραπάνω το δυναμόμετρο, ο V16 θα ξεπερνούσε τα 5.000 άλογα.

Ύστερα από την κατασκευή του κινητήρα, βλέπουμε ότι το Devel Sixteen μπορεί να πάει παρακάτω προς την ολοκλήρωσή του και μάλιστα με αυτή τη διαβολική ισχύ. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ακόμα ότι μπορεί να γράψει το ευκταίο των 1,8” στο 0-100 km/h και την τελική των 560 km/h. Για αρχή θα λέγαμε ότι ας περιμένουμε να κατέβει κάτω από τα τρία δεύτερα. Κι αυτό λόγω ελκτικής πρόσφυσης. Βέβαια από την άλλη είμαστε περίεργοι να δούμε τι είδους μετάδοση θα αναλάβει να διαχειριστεί αυτά τα χιλιάδες άλογα. Πάντως σε κάθε περίπτωση, θα έχουμε το μάτι μας πάνω στη Devel για να δούμε αν και πότε θα επιβεβαιώσει αυτά τα νούμερα. Μέχρι τότε απολαύστε το ουρλιαχτό του μοτέρ των 5.000 ίππων.

Related posts

Δοκιμή φρένων σε μονοθέσιο της Formula 1

Δείτε το νέο MINI Cabrio

Οδήγηση και μηνύματα

Leave a Comment