Ανδρας

Οι τροφές που θα σε κρατήσουν ζεστό και μακριά από τις ιώσεις της εποχής

Τι (και πώς) να τρως στο κρύο

 

Η θερμοκρασία πέφτει, οι ιώσεις κυκλοφορούν, ο οργανισμός χρειάζεται δύναμη και προστασία. Μπορούν όλα τα παραπάνω να γίνουν με τη διατροφή μας; Φυσικά ναι. Οι παρακάτω τροφές θεωρούνται ιδανικές για τις κρύες ημέρες, καθώς θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα και θα σας δώσουν την ενέργεια που χρειάζεστε.
Σταφίδες
Ένα από τα πιο σημαντικά αντιοξειδωτικά, η σταφίδα περιέχει πολύτιμα ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, νάτριο, μαγνήσιο, σελήνιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, χαλκό, βόριο, πυρίτιο), βιταμίνες (Α, C, D, Β1, Β2, Β3, Β6), φρουκτόζη, γλυκόζη και φαινόλες που την ενισχύουν με αντιβιοτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.

Ταχίνι
100% αλεσμένο σουσάμι, το ταχίνι διατηρεί στο ακέραιο όλα τα ευεργετικά συστατικά του πολύτιμου αυτού σπόρου. Με άλλα λόγια, είναι ένα τρόφιμο φυτικής προέλευσης, το οποίο είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε πρωτεΐνη, αντιοξειδωτικές ουσίες αλλά και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία είναι απαραίτητα στην καθημερινή διατροφή μας.

Λόγω των ιδιοτήτων που περιέχει το ταχίνι έχει χαρακτηριστεί ως υπέρ-τροφή. Χάρη στη σύστασή του και στα πλαίσια ενός ισορροπημένου διαιτολογίου, μπορεί να συμβάλλει στην πρόσληψη πρωτεΐνης, βιταμινών του συμπλέγματος Β, ασβεστίου, μαγνησίου, ψευδαργύρου, φωσφόρου και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Προλαμβάνει την οστεοπόρωση, προστατεύει την καρδιά, ενισχύει τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και οχυρώνει τον οργανισμό.

 

f59c030397e744cda11cd836b7ce1263

 

Μπρόκολο
Πλούσιο σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α και C, κάλιο, σελήνιο, φυτικές ίνες, ασβέστιο και φυλικό οξύ, το μπρόκολο αποτελεί μια από τις πιο θρεπτικές τροφές του χειμώνα. Η κατανάλωσή του μάλιστα, όπως έχουν δείξει διάφορες έρευνες, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο για ορισμένες μορφές καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, του προστάτη και του μαστού. Η προστατευτική δράση του πιθανόν να οφείλεται στις υψηλές ποσότητες σε γλυκοζινόλες και στη σουλφοραφάνη που περιέχει.

Εσπεριδοειδή
Ο οργανισμός το χειμώνα έχει ανάγκη τη βιταμίνη C, την οποία θα τη βρείτε στα πορτοκάλια και τα μανταρίνια. Επιπλέον, μην ξεχνάς να βάζεις λεμόνι – επίσης πλούσιο σε βιταμίνη C – σε όσπρια, σαλάτες, ψάρια, κρέατα.

Σπανάκι
το σπανάκι θεωρείται από τα πιο θρεπτικά φυλλώδη λαχανικά. Αυτό που το κάνει μάλιστα τόσο ξεχωριστό είναι η μεγάλη περιεκτικότητα που έχει σε σίδηρο και βιταμίνες Α,C, Ε και Κ, χλωροφύλλη, άλατα ιωδίου και σαπωνίνες. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε φυλλικό οξύ, το οποίο είναι μέλος του συμπλέγματος των βιταμινών Β και είναι απαραίτητο στη σύνθεση του DNA. Για τον λόγο αυτό, το φυλλικό οξύ θεωρείται πως βοηθάει σημαντικά στην προστασία κατά του καρκίνου, ιδιαίτερα του καρκίνου του μαστού. Το σπανάκι είναι επίσης πλούσιο σε κάλιο, αναγκαίο για την καλή λειτουργία των μυών και συμβάλλει στην καλή κυκλοφορία του αίματος. Είναι πολύ καλό στη σωστή λειτουργία του εντέρου και κατά της αναιμίας.

Καρότα
Τα καρότα μπορούν να γίνουν η ασπίδα μας κατά των κρυολογημάτων αφού είναι πλούσια σε β-καροτένιο που ενισχύει την επιθετικότητα των λευκών αιμοσφαιρίων.

Related posts

Πως να αναβαθμίσετε το κοστούμι σας

Τρέχα σωστά

Ο ΙΔΡΩΤΑΣ ΘΑ ΣΕ ΣΩΣΕΙ.

Leave a Comment