Γυναικα

Ημέρα της Μητέρας – Κυριακή 8 Μαΐου 2016

Η μητρική θνησιμότητα, μειώθηκε σχεδόν στο μισό μεταξύ 1990-2015
Σχεδόν όλοι οι θάνατοι μητέρων μπορεί να προληφθούν όπως αποδεικνύεται από τις τεράστιες ανισότητες που εμφανίζονται μεταξύ των πλουσιότερων και των φτωχότερων χωρών.

Η πιθανότητα που έχει μια γυναίκα να πεθάνει από επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού κατά τη διάρκεια ζωής της, είναι στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες του κόσμου 1 στις 41 ενώ στις αναπτυγμένες χώρες είναι 1 στις 3.300.

Χάρη στις προσπάθειες της UNICEF και των συνεργατών της έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό η μητρική θνησιμότητα μεταξύ 1990 (532.000) και 2015 (303.000). Όμως η υγεία και ευημερία των μητέρων, από την οποία εξαρτάται άμεσα η επιβίωση και ανάπτυξη των παιδιών, ιδιαίτερα στις φτωχότερες χώρες του κόσμου, απέχει πολύ από το να είναι εξασφαλισμένη.

Ακόμη, πάνω από 800 γυναίκες πεθαίνουν καθημερινά από επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ή του τοκετού. Για κάθε γυναίκα που πεθαίνει, περίπου 20 άλλες υποφέρουν από σοβαρούς τραυματισμούς, μολύνσεις , ή αναπηρίες. Σχεδόν όλοι οι μητρικοί θάνατοι (το 99%) παρατηρούνται στις αναπτυσσόμενες περιοχές.

Δύο περιοχές, η υπό-Σαχάρια Αφρική και η Νότια Ασία, ευθύνονται για το 88% των μητρικών θανάτων παγκοσμίως. Στην υπό-Σαχάρια Αφρική παρατηρείται το μεγαλύτερο ποσοστό: 546 θάνατοι μητέρων, ανά 100.000 ζώντα νεογνά, ή 201.000 μητρικοί θάνατοι ετησίως. Αυτό, αποτελεί τα δύο τρίτα (66%) όλων των μητρικών θανάτων παγκοσμίως, σε ετήσια βάση.

Στην Ελλάδα ο δια βίου κίνδυνος θανάτου μιας μητέρας από επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού είναι σε χαμηλότερη θέση σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Το 2015, ήταν 3 στις 100.000 γεννήσεις (ίδιος με της Πολωνίας), ενώ αντίστοιχα στην Πορτογαλία ήταν 10, στη Γερμανία 6, στην Κύπρο 7 και στη Γαλλία 8.

Η UNICEF Ελλάδος σε πρόσφατη έρευνά της, διαπίστωσε την ανάγκη ολοκληρωμένων πολιτικών προώθησης και προστασίας της μητρότητας στη χώρα, υπογραμμίζοντας πως η απασχόληση των γυναικών και ακόμα περισσότερο των μητέρων συμβάλλει στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη μέσω της αξιοποίησης του δυναμικού ενός σημαντικού μέρους μη-ενεργού αλλά εργασιακά δυνάμενου πληθυσμού. Σύμφωνα, με την έρευνα αυτή, το κρίσιμο ζήτημα είναι η επιστροφή στην εργασία των γυναικών-μητέρων μετά από μια ορισμένη κατάλληλη ηλικία των παιδιών και η επανένταξη στην αγορά εργασίας με ευνοϊκούς όρους. Η συμφιλίωση της οικογενειακής και εργασιακής ζωής μπορεί να ενισχυθεί με την ανάπτυξη των δημόσιων δομών προσχολικής φροντίδας που εστιάζουν στην γνωστική ανάπτυξη των παιδιών (δίχως να διαταράσσεται ο συναισθηματικός δεσμός μέσα στην οικογένεια).

Τη φετινή Ημέρα της Μητέρας η UNICEF Ελλάδος δίνει τη δυνατότητα μέσα από την πρωτοβουλία «Εμπνευσμένα Δώρα», σε όσους το επιθυμούν, να στηρίξουν τις προσπάθειες της UNICEF για την προστασία της μητρικής και παιδικής υγείας στις φτωχότερες χώρες του κόσμου κάνοντας ταυτόχρονα ένα δώρο στις μητέρες που γιορτάζουν στην Ελλάδα, στο http://inspiredgifts.unicef.gr/

Εάν κάνετε την παραγγελία σας μέχρι τις 3 σήμερα το μεσημέρι, η ηλεκτρονική κάρτα θα αποσταλεί εγκαίρως στο αγαπημένο σας πρόσωπο.
unicef.gr

Related posts

Decadence το άρωμα – τσαντάκι

Συνάντηση τραγουδιστών στη Μύκονο

Λόγοι για να παλέψεις για τη σχέση σου ακομα και όταν αυτή δεν είναι στα καλύτερά της!

Leave a Comment