Υγεια

Πώς το πρόχειρο φαγητό μας οδηγεί στην υπερφαγία

Η κατανάλωση πολλών και πολύ λιπαρών τροφίμων προκαλεί βλάβες στα νευρικά κύτταρα που δίνουν στον εγκέφαλο το σήμα του κορεσμού.

Αυτό ανακάλυψε μια ομάδα αμερικανών επιστημόνων, σύμφωνα με τους οποίους η υιοθέτηση ενός ανθυγιεινού διατροφικού τρόπου ζωής, μπορεί να αλλάξει την ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο -ενθαρρύνοντας τον πολλαπλασιασμό εκείνων που ευδοκιμούν στο λίπος και σκοτώνοντας εκείνα που προτιμούν τις πιο υγιεινές τροφές.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονές των νεύρων, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να μην λαμβάνει πια τα σήματα του κορεσμού.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Τζόρτζια διεξήγαγαν έρευνες σε ποντίκια και βρήκαν, ότι η δίαιτα πλούσια σε λιπαρά αλλοίωνε τον εγκέφαλό τους.

«Όταν αλλάξαμε τη διατροφή των ποντικιών και προσθέσαμε πολλά λιπαρά, διαπιστώσαμε μια αναδιοργάνωση των εγκεφαλικών κυκλωμάτων. Αυτό προκαλεί φλεγμονές στις περιοχές του εγκεφάλου που ευθύνονται για τη διατροφική συμπεριφορά» εξήγησε ο Dr Krzystof Czaja, λέγοντας πως τα αναδιοργανωμένα κυκλώματα και οι φλεγμονές μπορεί να τροποποιούν τη σηματοδότηση του αισθήματος του κορεσμού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε «προβλήματα επικοινωνίας μεταξύ εντέρων-εγκεφάλου», με αποτέλεσμα το άτομο να αισθάνεται πείνα, παρότι έχει φάει αρκετά. Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail, οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει αν αυτή η αλλαγή είναι μόνιμη.

Related posts

Πότε πρέπει να πίνουμε κρύο και πότε ζεστό νερό;

Οι τροφές που προστατεύουν από τη στυτική δυσλειτουργία

Μεταμόσχευση πέους σε αμερικανό στρατιώτη

Leave a Comment