Υγεια

Τι μπορούμε να κάνουμε για την υγεία και ομορφιά των ποδιών μας;

Τα πόδια είναι από τα πιο καταπονημένα σημεία του σώματός μας. Tα ακατάλληλα παπούτσια, η καθημερινή ορθοστασία, λίγο οι κακές διατροφικές συνήθειες και τα περιττά κιλά, όλα τα επιβαρύνουν. Η σχολαστική και τακτική φροντίδα μπορεί να τα προστατέψει από πολλά προβλήματα και φυσικά να βελτιώσει την εικόνα τους. Για πόδια, λοιπόν, ανάλαφρα και όμορφα, αρκεί να ακολουθήσουμε κάποιους βασικούς κανόνες υγιεινής και μια ισορροπημένη διατροφή και να αφεθούμε στην ευεργετική δράση που προσφέρουν τo μασάζ με αιθέρια έλαια και η μέθοδος της ρεφλεξολογίας.

Σωστή ενυδάτωση
Πρώτα απ’ όλα ξεκινάμε με μια καλή ενυδάτωση. Καλό είναι να κάνουμε ένα ποδόλουτρο 2-3 φορές την εβδομάδα, ώστε να ενυδατώνονται επαρκώς τα πόδια και να είναι ευκολότερη η απομάκρυνση των σκληριών από την περιοχή των πελμάτων. Επίσης, πρέπει να απλώνουμε ενυδατική κρέμα σε όλο το μήκος των ποδιών σε καθημερινή βάση. Ένα αφυδατωμένο δέρμα έχει μειωμένη δυνατότητα επούλωσης πληγών, προκαλεί έντονους κνησμούς και βέβαια δεν έχει ωραία όψη.

Για τα πέλματα: Βάζουμε ενυδατική κρέμα, την αφήνουμε 1-2΄ και στη συνέχεια φοράμε καθαρές, βαμβακερές κάλτσες, που βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση της κρέμας. Οι κρέμες των πελμάτων πρέπει να περιέχουν ουρία, βαζελίνη και σαλικυλικό οξύ. Η ουρία και το σαλικυλικό οξύ είναι συστατικά που ενυδατώνουν σε βάθος, ενώ παράλληλα μαλακώνουν τη σκληρή στιβάδα του δέρματος και εισχωρούν στον πυρήνα των κάλων (κερατολυτική δράση), διευκολύνοντας έτσι την απομάκρυνσή τους. Η βαζελίνη εμποδίζει τη διαδερμική απώλεια νερού και βοηθά το δέρμα να ενυδατωθεί από τους δικούς του φυσικούς ενυδατικούς παράγοντες.

Για τις γάμπες: Μεγαλύτερη ανάγκη για ενυδάτωση έχουν οι γάμπες, επειδή έχουν ελάχιστους σμηγματογόνους αδένες. Κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας, η ενυδάτωση πρέπει να γίνεται μία φορά την ημέρα, όμως από την εμμηνόπαυση και μετά, που μειώνονται τα επίπεδα των ορμονών και οι αδένες αδρανούν, καλό θα ήταν να ενυδατώνουμε τα πόδια μας, από τα γόνατα και κάτω, δύο φορές την ημέρα. Μπορούμε να προμηθευτούμε μια ειδική κρέμα για τις κνήμες ή να αγοράσουμε μια οποιαδήποτε ενυδατική που θα έχει ως βάση τη βρόμη. Η βρόμη προσφέρει έντονη ενυδάτωση χωρίς να αφήνει σημάδια λιπαρότητας. Όσο για την περιοχή πάνω από τα γόνατα, δεν χρειάζεται τόσο εντατική ενυδάτωση, γιατί δεν παρουσιάζει εύκολα ξηρότητα.

Με παπούτσια… άνετα
Οι σκληρίες δείχνουν αντίδραση του δέρματος σε οτιδήποτε το πιέζει. Αν τα πόδια παρουσιάζουν σκληρίες σε σταθερά σημεία, θα πρέπει να επανεξετάσουμε τα παπούτσια μας. Το λάθος νούμερο ή ένα υπερβολικά εκκεντρικό σχήμα παπουτσιού (πολύ στενό, μυτερό και ψηλό) αφενός θα κουράσουν τα πόδια και αφετέρου θα δημιουργήσουν σκληρίες, οι οποίες, αν δεν απομακρυνθούν έγκαιρα, με την πάροδο του χρόνου θα γίνουν επίμονοι κάλοι. Τα παπούτσια πρέπει να ακολουθούν το σχήμα των ποδιών και όχι το αντίθετο. Δεν πρέπει να είναι ούτε σφιχτά ούτε πολύ χαλαρά, ώστε να κρατούν το πόδι σταθερό. Σε περίπτωση που δεν βρίσκουμε παπούτσια ακριβώς στο νούμερό μας (π.χ. 37½), αγοράζουμε το αμέσως επόμενο νούμερο και τοποθετούμε ορθοπεδικούς πάτους.

Τα παπούτσια είναι το πρώτο που εξετάζουμε και στην περίπτωση της κακοσμίας. Καλό είναι να προτιμάμε τα δερμάτινα ή βαμβακερά -αν είναι καλοκαίρι- και να αποφεύγουμε τα συνθετικά, που δεν επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει.

Ο δεκάλογος της σωστής περιποίησης
1.Πλένουμε τα πόδια με ζεστό και όχι καυτό νερό. Δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούμε πάντα σαπούνι. Η συχνή χρήση του ενδέχεται να προκαλέσει ξηρότητα.
2.Αφαιρούμε τις σκληρίες με ελαφρόπετρα ή με ειδικό προϊόν απολέπισης. Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ «επιθετικά» μέσα, όπως ξυραφάκια, ψαλίδια ή άλλα αιχμηρά αντικείμενα. Για την αφαίρεση επίμονων κάλων απευθυνόμαστε σε έναν ποδίατρο-ποδολόγο.
3.Στεγνώνουμε καλά όλα τα σημεία των ποδιών (ειδικά ανάμεσα στα δάχτυλα), καθώς η υγρασία ευνοεί την ανάπτυξη μυκήτων. Αν ιδρώνουν πολύ τα πόδια μας, χρησιμοποιούμε ειδική πούδρα 2-3 φορές την ημέρα.
4.Δεν κόβουμε τα νύχια σύρριζα στο πλάι. Οι μύκητες συνήθως εισχωρούν από τα πλαϊνά τμήματα.
5.Δεν πειράζουμε καθόλου τα πετσάκια των ποδιών. Ακόμη, απαγορεύεται το σπρώξιμο προς τα πίσω και φυσικά το κόψιμό τους.
6.Δεν λιμάρουμε τις επιφάνειες των νυχιών. Το λιμάρισμα διαλύει τους ιστούς τους, με αποτέλεσμα να μολύνονται ευκολότερα.
7.Δεν περπατάμε χωρίς παπούτσια, γιατί μπορεί να τραυματιστούμε και να μολυνθούν τα πόδια μας από διάφορους μικροοργανισμούς. Οι γεώφιλοι μύκητες κρύβονται στο έδαφος και στην άμμο και προκαλούν μυκητιάσεις τόσο του δέρματος όσο και των νυχιών.
8.Φοράμε στεγνές και καθαρές κάλτσες από βαμβάκι.
9.Δεν φοράμε ποτέ τα παπούτσια και τις παντόφλες άλλων.
10.Διευκολύνουμε την κυκλοφορία του αίματος. Δεν καθόμαστε σταυροπόδι, αποφεύγουμε να φοράμε κάλτσες με σφιχτά λάστιχα και χρησιμοποιούμε υποπόδιο όταν καθόμαστε. Όταν ξαπλώνουμε, τοποθετούμε τα πόδια μας μερικά εκατοστά πάνω από το υπόλοιπο σώμα, π.χ. πάνω σε ένα μαξιλάρι ή στο μπράτσο του καναπέ.

Related posts

Θέρμανση και φώτα αποσυντονίζουν το DNA

Πώς το Κρητικό Ίαμα καταπολεμά γρίπη και κοινό κρυολόγημα;

Δείτε αν καταναλώνετε περισσότερους υδατάνθρακες απ’ όσο πρέπει κάνοντας αυτό το τεστ

Leave a Comment