Αυτοκίνητα

Αυτόνομα Αυτοκίνητα της Volvo θα βγουν στο δρόμο το 2017

Το μεγαλόπνοο πλάνο της Volvo για μηδέν θανάτους από τροχαία έχει ξεκινήσει για τα καλά. Μετά τις τέλειες επιδόσεις η Volvo με το XC90 κατάκτησε με περίσσεια άνεση τα 5 αστέρια στο Euro NCAP και το απόλυτο 100% στην αξιολόγηση του συστήματος επείγουσας αυτόνομης πέδησης έρχεται ξανά να μας εντυπωσιάσει με την παρουσίαση του εξελιγμένου και απλούστατου στην χρήση συστήματος αυτόνομης οδήγησης. Η Volvo πρωτοπορεί και μας παρουσιάζει ένα ασφαλές και ευκολονόητο «περιβάλλον χρήστη» (user interface) για αυτόνομα οδηγούμενα οχήματα. Μέσα στο 2017 θα δοκιμαστούν σε πραγματικές κυκλοφοριακές συνθήκες 100 αυτοκίνητα Volvo στην πόλη του Γκέτεμποργκ.

Η Volvo Cars αποκαλύπτει ένα από τα πλέον προηγμένα και ευκολονόητα user interfaces στον κλάδο του αυτοκινήτου. Στόχος της να εξάγει πολύτιμα συμπεράσματα μέσα από χρήση σε πραγματικές συνθήκες, στο πλαίσιο του προγράμματος Drive Me, για το πώς οι οδηγοί θα μεταβιβάζουν και θα ανακτούν τον έλεγχο στη λειτουργία αυτόνομης οδήγησης (AD – Autonomous Driving) στα προσεχή της μοντέλα. Με την έλευση της τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης η σχέση ανάμεσα στον οδηγό και το user interface του αυτοκινήτου καθίσταται ιδιαίτερα σημαντική. Η Volvo Cars σχεδίασε τον «Αυτόματο Πιλότο IntelliSafe» με το εμπορικό όνομα να είναι ένας συνδυασμός των όρων intelligent και safe, έτσι ώστε να είναι αυτό που υποδηλώνει το όνομά του: ευφυής και ασφαλής. Η λειτουργία αυτόνομης οδήγησης ενεργοποιείται/απενεργοποιείται με ειδικά σχεδιασμένα paddles στο τιμόνι.

Πως λειτουργεί
Εισερχόμενο σε μια διαδρομή όπου η λειτουργία αυτόνομης οδήγησης είναι διαθέσιμη, το αυτοκίνητο εμφανίζει στον οδηγό ένα μήνυμα ότι ο Αυτόματος Πιλότος είναι έτοιμος. Την ίδια στιγμή, οι φωτεινές ενδείξεις στα paddles του τιμονιού αρχίζουν να αναβοσβήνουν. Ο οδηγός τραβά προς το μέρος του τα δύο paddles ταυτόχρονα, για να ενεργοποιήσει την αυτόνομη λειτουργία. Τότε οι ενδείξεις στα paddles σταματούν να αναβοσβήνουν και παραμένουν συνεχώς φωτεινές σε πράσινο χρώμα. Όταν η αυτόνομη οδήγηση δεν είναι πλέον διαθέσιμη, ο οδηγός ειδοποιείται να αναλάβει πάλι τον έλεγχο και να συνεχίσει το ταξίδι. Μια ένδειξη αντίστροφης μέτρησης εξήντα δευτερολέπτων εμφανίζεται στην οθόνη. Αν ο οδηγός δεν χρησιμοποιήσει τα paddles για να ανακτήσει τον έλεγχο στη διάρκεια αυτού του ενός λεπτού, το αυτοκίνητο θα ακινητοποιηθεί στο πλάι του δρόμου μόνο του και με ασφάλεια.

https://www.youtube.com/watch?t=180&v=MbTa-yVMqf8

Related posts

H Aston Martin του 007 στο Spectre βγαίνει στο σφυρί

Τι μπορεί να συμβεί αν οδηγείς σε έναν παγωμένο δρόμο

Η νίκη του Peugeot 208 WRX στο World RallyCross Τουρκίας

Leave a Comment