Υγεια Χωρίς κατηγορία

Ποιές είναι οι δύο πιο θανάσιμες ασθένειες παγκοσμίως

Για «αποκαρδιωτικά» στατιστικά στοιχεία μιλούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, μετά την δημοσίευση της νέας έκθεσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τις πιο θανατηφόρες ασθένειες στον κόσμο, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερς.

Η Φυματίωση και το AIDS θεωρούνται για το 2014 οι δύο πιο θανάσιμες ασθένειες, με την πρώτη να έχει αφαιρέσει 1,5 εκατομμύρια πέρυσι (890.000 άνδρες, 480.000 γυναίκες και 140.000 παιδιά) με τους 400.000 να καταγράφονται επισήμως ως θάνατοι από AIDS. Αντιθέτως οι θάνατοι που οφείλονται στον ιό HIV ήσαν 1,2 εκατ.

Ως απαράδεκτα χαρακτήρισε τα στοιχεία για τη φυματίωση ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος οργανισμός υγείας), από τη στιγμή που είναι θεραπεύσιμη. Η αιτία για την «αντεπίθεση» οφείλεται στην ανθεκτικότητα που «χτίζει» απέναντι στα φάρμακα.

Το αισιόδοξο (σύμφωνα με τον ΠΟΥ) είναι πως έχουν υπάρξει σημαντικές πρόοδοι, καθώς ο ρυθμός θανάτων από φυματίωση έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό σε σχέση με το 1990 και ο αριθμός νέων λοιμώξεων πέφτει με μέσο ετήσιο ρυθμό 1,5% μετά το 2000. Το ίδιο γρήγορα μειώνονται και οι θάνατοι από AIDS λόγω της ευρύτερης χρήσης των αντιικών φαρμάκων.

Συνολικά εκτιμάται ότι υπήρξαν 9,6 εκατ. νέα περιστατικά φυματίωσης το 2014, αλλά μόνο τα 6 εκατ. έγιναν επισήμως γνωστά στις υγειονομικές αρχές. Τα περισσότερα συνέβησαν στην Κίνα, στην Ινδία, στην Ινδονησία, στη Νιγηρία και στο Πακιστάν. Περίπου τρία στα 100 νέα κρούσματα της νόσου εμφανίζουν ανησυχητική αντίσταση στα αντιβιοτικά.

Related posts

Τα κοινωνικά δίκτυα επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου μας

Δείτε πως παχαίνετε αν δεν κοιμάστε

Παλμοί καρδιάς & πρόωρος θάνατος: Δείτε αν κινδυνεύετε

Leave a Comment