ΜΜΕ

Φόβος στην Ευρώπη μετά τη χτύπημα στο Παρίσι

Παγκόσμιο σοκ προκαλεί το τρομοκρατικό μπαράζ στο Παρίσι: Δεκάδες είναι οι νεκροί των επτά επιθέσεων που εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα στη γαλλική πρωτεύουσα το βράδυ της Παρασκευής.

Οι τρομοκράτες, ζωσμένοι με εκρηκτικά και γαζώνοντας με αυτόματα όπλα τον κόσμο, αιματοκύλισαν εστιατόρια, σταθμούς τρένων και έναν συναυλιακό χώρο- θέατρο, το Μπατακλάν.

Την ίδια στιγμή όμως, όπως έγινε επίσημα γνωστό το απόγευμα του Σαββάτου, το συριακό διαβατήριο που βρέθηκε στον τόπο του τρομοκρατικού χτυπήματος στο Σταντ ντε Φρανς είχε καταγραφεί στη Λέρο, στις 3 του περασμένου Οκτωβρίου.

Οι γαλλικές αρχές ζήτησαν από τις αντίστοιχες ελληνικές, στοιχεία για δύο πρόσωπα και ισάριθμα διαβατήρια. Η απάντηση από την ελληνική πλευρά ήταν θετική για το ένα πρόσωπο.

Ο κατάλογος με τους νεκρούς από τις τρομοκρατικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν από ισλαμιστές τη νύχτα της Παρασκευής στο Παρίσι μεγαλώνει διαρκώς.

Στους 129 ανέρχονται οι νεκροί και στους 352 οι τραυματίες από τις επιθέσεις της Παρασκευής στο Παρίσι, σύμφωνα με νεώτερο «προσωρινό και εξελισσόμενο» απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα το βράδυ του Σαββάτου, οι εισαγγελικές αρχές.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, επτά τρομοκράτες είναι επίσης νεκροί.

Ο τρόμος και ο φόβος για το πρωτοφανές μακελειό είναι διάχυτος σε κάθε γωνία της γαλλικής πρωτεύουσας και σε όλη τη χώρα. Η Γαλλία κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τον Φρανσουά Ολάντ, εκατοντάδες πάνοπλοι στρατιώτες και αστυνομικοί περιπολούν σε κάθε σημείο του Παρισιού.

Η απόγνωση και το σοκ είναι ζωγραφισμένα στα πρόσωπα των Γάλλων, καταστήματα έκλεισαν, δρόμοι άδειασαν, σειρήνες από ασθενοφόρα και περιπολικά, «ούρλιαζαν» από τα ξημερώματα σε δρόμους και λεωφόρους.

Οι επτά επιθέσεις που έγιναν τη νύχτα της Παρασκευής, ήταν πολύ καλά οργανωμένες και έγιναν από πάνοπλους και αποφασισμένους να πεθάνουν φανατικούς ισλαμιστές.

Η πρώτη επίθεση έγινε σε καφετέρια στο κέντρο του Παρισιού, όπου οι τρομοκράτες άνοιξαν πυρ κατά των θαμώνων με πολυβόλα, φωνάζοντας ταυτόχρονα στα αραβικά “Ο Αλλάχ είναι μεγάλος” και στα γαλλικά “Αυτό είναι για τη Συρία”.

Ακολούθησαν οι επιθέσεις αυτοκτονίας στο Stade de France όπου βρισκόταν σε εξέλιξη ο φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας.

Οι τρομοκράτες εκτιμάται πως περίμεναν έξω από το στάδιο, ώστε με τη λήξη του παιχνιδιού και ενώ οι χιλιάδες φίλαθλοι θα έβγαιναν από το στάδιο να πυροδοτούσαν τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένοι.

Ωστόσο η παρατηρητικότητα των αστυνομικών απέτρεψε τα χειρότερα καθώς οι φανατικοί ισλαμιστές αναγκάστηκαν να πυροδοτήσουν τα εκρηκτικά όταν τους πλησίασαν για έλεγχο.

Με διαφορά λίγων λεπτών και ενώ η κατάσταση δεν είχε ξεκαθαρίσει σχετικά με το τι έχει συμβεί, οι τρομοκράτες χτυπούσαν σε λεωφόρο με εστιατόρια ανοίγοντας πυρ κατά των πελατών, ενώ είχαν ήδη παρεισφρήσει και στο θέατρο Μπατακλάν όπου βρισκόταν σε εξέλιξη ροκ συναυλία.

Εκεί και ενώ η ροκ μπάντα βρισκόταν επί σκηνής, άρχισαν να πυροβολούν εν ψυχρώ τους θεατές σκορπώντας τον θάνατο, ενώ ακολούθησε ομηρία για τουλάχιστον τέσσερις ώρες.

Γάλλος δημοσιογράφος κατέγραψε με κάμερα ανθρώπους να βγαίνουν αιμόφυρτους έξω από τον χώρο, ανθρώπους να κρέμονται στα παράθυρα, άλλους να σέρνουν αιμόφυρτους φίλους τους από τα πόδια στην άσφαλτο για να τους απομακρύνουν από τον χώρο του μακελειου.

Μόλις οι ειδικές δυνάμεις της γαλλικής αστυνομίας μπήκαν στον χώρο του θεάτρου οι τρομοκράτες πυροδότησαν τα εκρηκτικά σκορπώντας τον θάνατο.

Το βράδυ του Σαββάτου, η βελγική αστυνομία συνέλαβε έναν άνδρα, κατά τη διάρκεια ερευνών που πραγματοποίησε στη συνοικία Μολενμπέκ των Βρυξελλών, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, μετέδωσαν τα βελγικά τηλεοπτικά κανάλια RTBF και RTL.

Στο Παρίσι, πολλοί από τους αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι είδαν τους δράστες των επιθέσεων να επιβαίνουν σε ένα όχημα με βελγικές πινακίδες κυκλοφορίας. Μια από τις υποθέσεις που εξετάζουν οι αρχές είναι να επρόκειτο για ανθρώπους που έφτασαν στη Γαλλία από το εξωτερικό και “ενισχύθηκαν” με ντόπιους.

Σύμφωνα με τη λαϊκή βελγική εφημερίδα La Derniere Huer, τρεις από τους δράστες των επιθέσεων διέμεναν στο Μολενμπέκ.

Related posts

Ο Ουγγαρέζος μιλάει για τη μεταγραφή του

Η απάντηση της Πετρούλας στο ΕΣΡ μέσω facebook

Γιατί ξέσπασε η Έλενα Ακρίτα

Leave a Comment