Γυναικα

Χειμώνας, ώρα για βόλτες.Γιατί το κρύο μας αδυνατίζει!

Όλοι ξέραμε ότι το χειμώνα με τις χαμηλές θερμοκρασίες ο οργανισμός καίει περισσότερες θερμίδες και τώρα αμερικανική πειραματική έρευνα το αποδεικνύει. Πιο συγκεκριμένα από την έρευνα αναδεικνύεται μια θετική επίδραση του κρύου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συχνή έκθεση ενός οργανισμού σε χαμηλές θερμοκρασίες βελτιώνει τον τρόπο που γίνεται ο μεταβολισμός των λιπών, μετατρέποντας το λευκό λίπος σε καφέ. Με απλά λόγια, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ υποστηρίζουν ότι το κρύο έχει αδυνατιστικές ιδιότητες.

Οι ερευνητές κάνοντας πειράματα σε ποντίκια διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που ήταν εκτεθειμένα στο κρύο πάχυναν λιγότερο σε σχέση με αυτά που ζούσαν σε ζεστό περιβάλλον. Αναλυτικότερα, η έκθεση σε κρύο περιβάλλον αυξάνει τα επίπεδα της πρωτεΐνης Zfp516, η οποία είναι ζωτική για τη δημιουργία καφέ λίπους, του είδους εκείνου του λίπους στο σώμα, που γεννά εσωτερική θερμότητα. Με αυτό τον τρόπο, προστατεύεται κανείς από την παχυσαρκία, αλλά και από μεταβολικές διαταραχές, όπως ο διαβήτης.Το καφέ λίπος παίρνει αυτή την απόχρωση, επειδή περιέχει πάρα πολλά μιτοχόνδρια, τα «εργοστάσια» παραγωγής ενέργειας των κυττάρων. Ενώ κάποτε θεωρείτο ότι καφέ λίπος υπήρχε μόνο στα βρέφη, πιο πρόσφατα διαπιστώθηκε πως το καφέ λίπος αποθηκεύεται και στους ενήλικες.

Η πρωτεΐνη Zfp516 μετά από τη συχνή έκθεση στο κρύο, βοηθά το λευκό λίπος (που αποθηκεύει ενέργεια και ευθύνεται κυρίως για το πάχος) να μεταμορφώνεται σε καφέ λίπος (που καίει την αποθηκευμένη ενέργεια), με αποτέλεσμα ο οργανισμός να θερμαίνεται και, παράλληλα,να χάνει βάρος.

«Αν θα μπορούσε κανείς να αυξήσει κάπως τα επίπεδα αυτής της πρωτεΐνης, πιθανώς μέσω φαρμάκων, θα είχε περισσότερο καφέ λίπος και ίσως θα έχανε περισσότερο βάρος, ακόμη κι αν έτρωγε την ίδια ποσότητα φαγητού», εξηγεί η Δρ Σουλ επικεφαλής της έρευνας.

Μελέτες άλλωστε έχουν τεκμηριώσει ότι, επειδή οι άνθρωποι εδώ και πολλά χρόνια ζουν σε περιβάλλοντα με ελεγχόμενες θερμοκρασίες, η ανάγκη μας για καφέ λίπος, έχει μειωθεί σταδιακά. Επίσης οι παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν αναλογικά λιγότερο καφέ λίπος στο σώμα τους. Περίπου το 90% του λίπους ενός μέσου ανθρώπου σήμερα αποτελείται από λευκό λίπος.

Related posts

Διαμάντια vs Σμαράγδια

Μπορεί ένας άνδρας να δει μια γυναίκα φιλικά

Τα λάθη που κάνουμε στην καθαριότητα της κουζίνας

Leave a Comment