Ανδρας

Τι πρέπει να γνωρίζετε για να μετακινηθείτε με ασφάλεια σε χιόνι και πάγο.

Οι περισσότεροι οδηγοί στην χώρα μας δεν είναι συνηθισμένοι στην οδήγηση με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, κυρίως λόγω της σπανιότητας του συγκεκριμένου καιρικού φαινομένου. Αυτό σημαίνει πως ακριβώς επειδή δεν έχουν μεγάλη εμπειρία στην οδήγηση σε «πολικές» συνθήκες, οι πιθανότητες να εμπλακούν σε κάποιο ατύχημα ή να ταλαιπωρηθούν κατά τις μετακινήσεις τους, αυξάνουν δραματικά. Αν ανήκετε κι εσείς σε αυτή την κατηγορία, ιδού τι πρέπει να προσέξετε.

Περιορίστε τις μετακινήσεις σας

Κόντρα στη φυσιολογική παρόρμηση για βόλτες κι εκδρομές (ενδεχομένως και λόγω του εορταστικού κλίματος των ημερών) μειώστε τις μετακινήσεις σας. Ειδικότερα δε αν προβλέπεται επιδείνωση του καιρού μέσα στις επόμενες ώρες.

Φροντίστε το όχημά σας να βρίσκεται σε άριστη κατάσταση

Ποτέ δεν ξεκινάμε κάποια διαδρομή σε συνθήκες ακραίου ψύχους αν προηγουμένως δεν έχουμε βεβαιωθεί ότι το αυτοκίνητό μας είναι σε άψογη κατάσταση -εξάλλου, το να «μείνεις» στην μέση του δρόμου όταν η εξωτερική θερμοκρασία αγγίζει τους μηδέν βαθμούς δεν το λες και ακριβώς ευχάριστη εμπειρία. Ως εκ τούτου, πριν ξεκινήσετε τη διαδρομή σας, βεβαιωθείτε για την κατάσταση του κινητήρα, των ελαστικών και των φρένων.

Πάρτε τρόφιμα, ρούχα κι αντιολισθητικές αλυσίδες και τσεκάρετε τη βενζίνη που υπάρχει στο ντεπόζιτο

Πριν πάρετε τους δρόμους, φροντίστε να έχετε μαζί σας ρούχα ζεστά που θα σας προστατεύσουν από το κρύο και αυτό γιατί αν προκύψει ανάγκη για κάποια εργασία / επισκευή, είναι πολύ σημαντικό να παραμείνετε ζεστοί (άρα, και συγκεντρωμένοι) για όσο χρειαστεί.

Ακόμη, μην ξεκινήσετε τη διαδρομή σας αν δεν έχετε αρκετή βενζίνη στο ρεζερβουάρ και αυτό γιατί αν «κολλήσετε» κάπου, το όχημα θα πρέπει να διαθέτει αρκετό καύσιμο όχι μόνο για την επιστροφή αλλά (κυρίως) για τη λειτουργία καλοριφέρ. Επιπλέον, μην ξεχάσετε τις αλυσίδες -μπορεί, για παράδειγμα, ο δρόμος έξω από το σπίτι να είναι προσπελάσιμος κατά την αναχώρησή σας, μέχρι την επιστροφή σας, όμως, μπορεί αυτός να έχει «κλείσει», ενώ δεν πρέπει να αποκλείεται και το ενδεχόμενο να τις χρειαστείτε σε κάποια φάση της διαδρομής σας. Τέλος, καλό θα ήταν να έχετε μαζί σας ξηρή τροφή και και νερό, για την απευκταία περίπτωση που «κολλήσετε» σε κάποιο ερημικό σημείο.

Μάθετε για τα χειμερινά ελαστικά

Αν μένετε σε κάποιο ορεινό μέρος της χώρας όπου το χιόνι και ο πάγος αποτελούν για αρκετό καιρό κατά τη διάρκεια του χρόνου μέρος της καθημερινότητάς σας, εξετάστε σοβαρά το ενδεχόμενο να «φορέσετε» στο αυτοκίνητό σας χειμερινά ελαστικά. Πρόκειται για ελαστικά που είναι ειδικά μελετημένα για χαμηλές θερμοκρασίες και τα οποία διαθέτουν πιο μαλακή γόμα αλλά και ειδική χάραξη στο πέλμα τους -στοιχεία που τα καθιστούν ιδανικά για οδήγηση στο χιόνι και τον πάγο.

Προσέξτε την ταχύτητα και αποφύγετε τις απότομες κινήσεις κατά την οδήγηση στον πάγο και το χιόνι

Τα πράγματα είναι απλά: Σε συνθήκες χιονιού ή/και παγετού επιταχύνουμε και στρίβουμε ομαλά και αντίστοιχα φρενάρουμε νωρίτερα και απαλότερα. Ο κανόνας αυτός, μάλιστα, ισχύει και για αυτοκίνητα με κίνηση και στους τέσσερις τροχούς. Σύμφωνοι, μπορεί τα οχήματα αυτά να έχουν κάπως καλύτερη οδηγική συμπεριφορά στο χιόνι και στον πάγο (ναι, όντως επιταχύνουν και στρίβουν καλύτερα), ωστόσο ο τρόπος που φρενάρουν δε διαφέρει ιδιαιτέρως από αυτόν οχημάτων με κίνηση στους δύο τροχούς. Επί παραδείγματι, αυτό σημαίνει ότι ακόμη κι αν καταφέρετε να ανεβείτε τελικά σε κάποιο βουνό, λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος να μην μπορείτε εν συνεχεία να κατεβείτε από αυτό. Γι’ αυτό, προσοχή!

Related posts

Αυτό θα είναι τo icar της apple;

ΤΙ ΚΟΙΤΑΝΕ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΟΝ άντρα – Τι τις ελκύει; (newsauto)

Αποκαλυπτική η Δήμητρα Ματσούκα σε πισίνα

Leave a Comment