Υγεια

Αύξηση της καρδιαγγειακής θνησιμότητας αναμένεται στην Ελλάδα

Αθήνα
Αύξηση της καρδιαγγειακής θνησιμότητας προβλέπουν οι επιστήμονες στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, λόγω των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στην υγεία των πολιτών. Σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας πολλοί ασθενείς σταματούν την υπολιπιδαιμική αγωγή, χαρακτηρίζοντας δυσβάσταχτο το οικονομικό κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή το 19ο Συμπόσιο Αθηροσκλήρωσης και
Συναφών Παραγόντων Κινδύνου (18-19 Δεκεμβρίου, Αθήνα), ο διευθυντής της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής του «Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center», Γεώργιος Ανδρικόπουλος αναφέρθηκε στα αποτελέσματα του προγράμματος «Εκτίμηση Καρδιαγγειακού Κινδύνου – Μήνας Ελέγχου Χοληστερόλης» που υλοποιείται για 10 συνεχή έτη από το ΕΛ.Ι.ΚΑΡ. κι έχει μέχρι στιγμής συμπεριλάβει δεδομένα από 60.000 άτομα. Πρόκειται για την πιο μεγάλη βάση δεδομένων για τους παράγοντες κινδύνου των καρδιαγγειακών νοσημάτων στον Ελληνικό πληθυσμό.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του 2015, φαίνεται ότι 17% των συμμετεχόντων εγκατέλειψε τη φαρμακευτική υπολιπιδαιμική αγωγή λόγω υψηλού κόστους συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2014 ήταν 12,9%. Επιπλέον, οι μισοί περίπου ασθενείς χαρακτηρίζουν μεγάλο ή δυσβάσταχτο το οικονομικό κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης.

Επίσης, η υπερχοληστερολαιμία παραμένει άλυτο πρόβλημα στον ελληνικό πληθυσμό και το πρόβλημα της μειωμένης συμμόρφωσης στη δέουσα μακροχρόνια φαρμακευτική αγωγή έχει επιταθεί από το υψηλό κόστος της θεραπείας. «Είναι ίσως ο πιο σημαντικός και υποτιμημένος λόγος για τον οποίο η οικονομική κρίση και η υποχρηματοδότηση της υγείας θα οδηγήσουν σε μερικά χρόνια σε αύξηση της καρδιαγγειακής θνησιμότητας στη χώρα μας» υπογράμμισε ο κ. Ανδρικόπουλος.

Ο Δημήτριος Τούσουλης, καθηγητής Καρδιολογίας Ιατρικής Σχολής στο ΕΚΠΑ, αναφέρθηκε στην επίπτωση των περιβαλλοντικών παραγόντων στην καρδιακή υγεία. «Φαίνεται πως οι ρύποι επηρεάζουν σημαντικά την καρδιαγγειακή υγεία και επιδεινώνουν τη λειτουργικότητα των αγγείων, όσο και τους παράγοντες πήξης. Μάλιστα σε άτομα που εκτέθηκαν σε ρύπους από μηχανές Diesel σημειωθήκαν σημαντικές επιδράσεις στο αγγειακό ενδοθήλιο. Αλλά και ο θόρυβος επηρεάζει την καρδιαγγειακή υγεία. Άτομα που εκτίθενται σε σημαντικό θόρυβο έχουν σημαντική αύξηση στην επίπτωση καρδιαγγειακών συμβαμάτων συγκριτικά με όσους ζούνε στην εξοχή» εξήγησε.

Εξάλλου, από μελέτες της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει διαπιστωθεί ότι η μέτριας έντασης αερόβια άσκηση έναντι της άσκησης αντίστασης και της διαλείπουσας αναερόβιας άσκησης προσφέρει πλεονεκτήματα όσον αφορά την ενδοθηλιακή λειτουργία και αγγειακή σκληρία, τόσο των κεντρικών όσο και των περιφερικών αρτηριών. Συνίσταται λοιπόν σε άτομα με καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, αερόβια άσκηση σε φυσικό περιβάλλον που φαίνεται ότι βελτιώνει σημαντικά τις λειτουργικές ιδιότητες των αρτηριών και την καρδιαγγειακή υγεία.

Παράλληλα, αισιόδοξα είναι μηνύματα σε ότι αφορά την κολπική μαρμαρυγή, καθώς φαίνεται ότι όλο και περισσότεροι ασθενείς λαμβάνουν την ενδεικνυόμενη αντιπηκτική αγωγή που προφυλάσσει από αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για τη χώρα μας που έχει μεγάλο αριθμό αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, αλλά και μεγάλο αριθμό ασθενών με κολπική μαρμαρυγή, κυρίως λόγω γήρανσης του πληθυσμού. Η κολπική μαρμαρυγή αποτελεί μια εξαιρετικά συχνή και πολύ δαπανηρή αρρυθμία της καρδιάς, καθώς προσβάλλει έναν στους 10 ηλικιωμένους και περισσότερο από 2% του πληθυσμού.

19ο Συμπόσιο Αθηροσκλήρωσης και Συναφών Παραγόντων Κινδύνου

Αναφερόμενος στη θεματολογία του συμποσίου ο Πέτρος Νιχογιαννόπουλος, καθηγητής Καρδιολογίας στην Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του «Ιπποκράτειου» Νοσοκομείου Αθηνών εξήγησε ότι θα γίνει ιδιαίτερη αναφορά στις νεώτερες κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαικής Καρδιολογικής Εταιρείας, καθώς και στη σημασία των κατευθυντήριων οδηγιών στην καθημερινή κλινική πρακτική.

Ο Διευθυντής της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής της Ευρωκλινικής Αθηνών, Δημήτρης Ρίχτερ, θα παρουσιάσει στοιχεία για τα αντίσωματα που μπλοκάρουν το PCSK9, μια πρωτεΐνη που συμμετέχει στη μη αποδόμηση των υποδοχέων της LDL στον οργανισμό. Δύο τέτοια αντίσωματα (alirocumab και evolocumab), που χορηγούνται με ένεση κάθε 2-4 εβδομάδες, αναμένονται εντός του 2016 και στην Ελλάδα, αφού έχουν ήδη λάβει έγκριση κυκλοφορίας τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ.

Τέλος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ανάλυση της μελέτης Sprint, η οποία συντάραξε τον επιστημονικό κόσμο σχετικά με την αντιμετώπιση της υπέρτασης και αναμένεται να οδηγήσει σε πλήρη αναθεώρηση, τόσο των Ευρωπαϊκών όσο και των Αμερικανικών κατευθυντηρίων οδηγιών.

Η μελέτη SPRINT αξιολόγησε την εντατική αντιϋπερτασική θεραπεία έναντι της συμβατικής ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης σε 9.361 άτομα αυξημένου καρδιαγγειακού κινδύνου, αλλά χωρίς σακχαρώδη διαβήτη. H μελέτη διεκόπη πρώιμα μετά από παρακολούθηση 3,2 ετών, διότι οι ασθενείς στο σκέλος της εντατικής θεραπείας (μέση ΑΠ = 121,4 mmHg) εμφάνιζαν κατά 25% λιγότερα καρδιαγγειακά επεισόδια και κατά 27% χαμηλότερη συνολική θνητότητα, έναντι της συμβατικής θεραπείας (μέση ΑΠ = 136,2 mmHg).

Related posts

Η σοκολάτα γάλακτος κάνει καλό στην υγεία!

Η καθιστική ζωή ίσως συρρικνώνει τον εγκέφαλο

Λειτουργικά σπερματοζωάρια δημιούργησαν κινέζοι ερευνητές

Leave a Comment