Ανδρας

Οι κορυφαίοι χρονογράφοι της χρονιάς που μόλις έφυγε

Το 2015 φεύγει και ήταν μια σπουδαία χρονιά για την ωρολογοποιία. Οι μεγάλοι οίκοι απάντησαν στην επέλαση των smartwatches με αυτό που ξέρουν να πουλάνε καλύτερα: την παράδοση. Από αισθητικής άποψης είδαμε σπουδαίες δημιουργίες με vintage looks –οι περισσότερες εμπνευσμένες από παλιότερες δημιουργίες, ηλικίας 40 και 50 ετών. Από πλευράς μηχανισμών, είδαμε εξέλιξη σε καλοδοκιμασμένες συνταγές που δίνουν ρολόγια σπουδαία και διαχρονικά. Και, βέβαια, είδαμε μια πιο επιθετική τιμολογιακή πολιτική από πολλούς οίκους, με τις τιμές να πέφτουν ακόμη και σε μοντέλα με σημαντικά complications.

Μια ιδιαίτερη κατηγορία που συνδυάζει όλα τα παραπάνω (ίσως με την εξαίρεση της τιμής) είναι οι χρονογράφοι. Συνήθως αυτά τα ρολόγια έχουν πιο σπορ και μοντέρνα αισθητική, αλλά φέτος δεν ήταν λίγοι οι οίκοι που αποφάσισαν να κάνουν και με τους χρονογράφους τη ζεύξη με το παρελθόν. Καθώς κλείνει η χρονιά, αξίζει να ρίξουμε μια ματιά σε τρεις κορυφαίες δημιουργίες, που καταλαμβάνουν εύκολα την κορυφή στην κατηγορία τους, συνδυάζοντας σπουδαίους μηχανισμούς με την αισθητική που ήταν κυρίαρχη για το 2015:

Cartier Rotonde De Cartier Chronograph

Navy look από την Cartier.

O μηχανισμός 1904-CH της Cartier είναι ένας από τους καλύτερους στην κατηγορία του και, βέβαια, ποιος έχει να πει ο,τιδήποτε άλλο για την αισθητική του οίκου, παρά λόγια ενθουσιασμού; Αυτό που έκανε τη διαφορά φέτος είναι ότι για πρώτη φορά η Cartier κατάφερε να χωρέσει τον εν λόγω μηχανισμό σε μια κάσα 40 χιλιοστών, κάνοντας το τελικό αποτέλεσμα ακόμη πιο κομψό. Και, βέβαια, προσφέροντάς το σε κάσα από ατσάλι, κατάφερε να μας το χαρίσει σε μια τιμή αρκετά κάτω από τα 10.000 ευρώ που θεωρητικά είναι το στάνταρ μίνιμουμ για ένα τέτοιο ρολόι.

Vacheron Constantin Harmony Ultra Thin Grande Complication Split-Seconds Chronograph

Η εξαιρετικά λεπτή κάσα του εντυπωσιάζει.

Ένα μαγικό ρολόι από έναν οίκο που φέτος είχε μια τέλεια χρονιά. Ο μηχανισμός του, ο ιστορικός Lemania, είναι αυτόματος και διαθέτει complication για monopusher χρονογράφο με split seconds (διπλή ένδειξη). Και όλα αυτά σε μια τόσο λεπτή κάσα, που δεν φαντάζεσαι ποτέ ότι θα βρεις σε χρονογράφο. Αποτελείται από 459 εξαρτήματα και όμως η Vacheron Constantin κατάφερε να το χωρέσει σε μόλις 5,2 χιλιοστά πάχος. Επίσης, είναι πανέμορφο. Η κάσα, βέβαια, είναι από πλατίνα και για μια τέτοια δημιουργία δεν μπορούμε να μιλάμε για τον παράγοντα τιμή. Προφανώς το ρολόι αυτό απευθύνεται στο κοινό που μπορεί να το αγοράσει και μόνο.

Zenith El Primero Chronograph Classic

Ένας εντελώς ασυνήθιστος χρονογράφος.

Η επιτομή των όσων γράφαμε πιο πάνω. Και vintage look και χρονογράφος και σπουδαίος μηχανισμός και πολύ καλή τιμή (κάτω από τα 10.000 ευρώ). Και βέβαια, η Zenith κατάφερε κι αυτή να φτιάξει ένα μοντέλο λεπτό, που φοριέται με κοστούμι παρότι είναι χρονογράφος και, βέβαια, να μας χαρίσει ίσως το πιο όμορφο καντράν που είδαμε μέσα στο 2015…

Related posts

Η αισθησιακή φωτογράφηση της Gigi Hadid

Παναθηναϊκός – Καρσίγιακα: 85-73 στο ΟΑΚΑ

Πρεμιέρα 17 Δεκεμβρίου το «Ένας άλλος κόσμος» του Παπακαλιάτη

Leave a Comment