Ανδρας

Οι έξυπνες τηλεοράσεις είναι ο νέος στόχος για τα κακόβουλα λογισμικά

Τα καλά νέα είναι πως η τηλεόραση έχει γίνει “έξυπνη”. Καιρό τώρα. Τα κακά νέα είναι πως κάποιες από τις smart TVsκαταγράφουν διαρκώς τις τηλεοπτικές συνήθειες των κατόχων τους και στέλνουν τα αποτελέσµατα σε αποµακρυσµένους servers. Μοντέλα των LG, Samsung και πρόσφατα της αµερικανικής Visio έχουν κατηγορηθεί ότι στέλνουν σε διαφηµιστικές εταιρείες τα δεδοµένα από τις τηλεθεάσεις των κατόχων τους.

Τα ακόµη χειρότερα νέα είναι πως βρέθηκε ένας πολύ απλός τρόπος για να µολυνθούν µε κακόβουλα προγράµµατα έξυπνες τηλεοράσεις. Τα ευάλωτα λειτουργικά συστήµατα που καταγράφονται είναι τo Android TV, το Firefox, το Tizen της Samsung και το Web OS της LG. Αυτή η τετράδα λειτουργικών είναι η πλέον δηµοφιλής και επιρρεπής όσον αφορά στις πιθανότητες που υπάρχουν να µολυνθεί από κάποιοεπικίνδυνο malware η τηλεόραση που τρέχει κάποιο από αυτά. Λείπει κάποιο; Όχι!

 

smart-tv

 

Την ανακάλυψη έκανε ερευνητής της Symantec, η τηλεόραση του οποίου –σύµφωνα µε δική του µαρτυρία– είχε προεγκατεστηµένο κάποιο app για ένα games portal. Αυτό που διαπίστωσε ήταν πως µπορούσε, µε σχετικά απλό τρόπο, να παρεµβληθεί στην επικοινωνία µεταξύ της τηλεόρασης και του app store, αφού δεν ήτανκρυπτογραφηµένη. Παρακολουθώντας τη συγκεκριµένη επικοινωνία, βρήκε πως µπορούσε να επέµβει στο αίτηµα του χειριστή της τηλεόρασης, ο οποίος τελικά, αντί να κατεβάσει το παιχνίδι που είχε επιλέξει, θα κατέβαζε τη µολυσµένη εφαρµογή που θα του έστελνε ο απατεώνας που παρεµβλήθηκε.

malware-detected-smart-tv-represented-magnifying-glass-focusing-figure-thief-43609134

 

Ποιο το κίνητρο; Το να κολλήσει malware µια τηλεόραση θα είχε νόηµα κυρίως στην περίπτωση ενός ransomware, το οποίο απλά θα την κλείδωνε, εάν δεν πληρώνονταν τα λύτρα που θα απαιτούσαν οι κυβερνοαπατεώνες! Πιθανό; Πολύ…

Το θέµα είναι τι µπορεί να γίνει για να αποφευχθούν αυτά τα σενάρια. Το πρώτο βήµα και σηµαντικότερο είναι να διορθωθούν “παιδικά” λάθη και παραλείψεις, όπως αυτό της µη κρυπτογραφηµένης επικοινωνίας. Το δεύτερο σηµαντικό βήµα είναι να προστατευτούν και να ελέγχονται επαρκώς τα app stores, τα οποία εµπιστεύονται οι κατασκευαστές, ώστε να µειώσουν στο ελάχιστο τους κινδύνους για τους καταναλωτές.

Πάντως, µετά από αυτή την αποκάλυψη στελέχους τής Symantec, µην παραξενευτείτε εάν δείτε σύντοµα στην αγορά antimalware και για τηλεοράσεις

Related posts

Τα 5 λάθη που κάνουν οι άντρες στο σεξ.

Φτιάξε το δικό σου after shave

Διατροφή όγκου. Αξίζει τον κόπο;

Leave a Comment