Ανδρας

Πώς οι ισχυροί του πλανήτη αλλάζουν το μέλλον μας στον ελεύθερο χρόνο τους.

Τα άγνωστα projects των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο

 

Πώς περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους οι πλούσιοι; Αν το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό με τη συγκεκριμένη ερώτηση είναι ο Dan Bilzerian, ο Charlie Sheen ή έστω αυτός εδώ ο τύπος, μάλλον πρέπει να δεις το όλο πράγμα λίγο διαφορετικά. Βλέπεις, οι αληθινά πλούσιοι κι επιτυχημένοι, όταν δεν διοικούν τις οικονομικές αυτοκρατορίες τους και όταν δεν ασχολούνται με το πώς θα κατατροπώσουν τον (όποιο) ανταγωνισμό, οραματίζονται και σχεδιάζουν το μέλλον. Όχι απαραίτητα το δικό τους αλλά αυτό ολόκληρης της ανθρωπότητας. Ιδού μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις που επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές…

 

Η θαλάσσια αποικία του Peter Thiel

Ο συνιδρυτής του Pay-Pal και βασικός χρηματοδότης του Facebook στα ξεκινήματά του φημίζεται τόσο για τις πρωτοποριακές ιδέες του όσο και για τον «παλαβούτσικο» χαρακτήρα του -αρκεί μόνο να θυμηθεί κανείς την απόφασή του να χρηματοδοτήσει μαθητές με 100.000 δολάρια προκειμένου να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους και να ξεκινήσουν τη δική τους επιχειρηματική προσπάθεια. Εκτός από όλα τα παραπάνω, λοιπόν, ο Thiel αποτελεί και ιθύνοντα νου (και προφανώς, κύριο χρηματοδότη) του Ινστιτούτου Seasteading, ενός οργανισμού που, όπως το έχει θέσει ο ίδιος «αποσκοπεί στην δημιουργία αυτόνομων κοινοτήτων στους ωκεανούς της Γης, που θα επιτρέψουν την εξέλιξη της ανθρωπότητας σε μια πλειάδα πολιτικών, κοινωνικών και νομικών θεμάτων».

 

To ρολόι των 10.000 χρόνων του Jeff Bezos

Αναμφίβολα το πιο παράδοξο από όλα αυτά τα projects με τα οποία έχει καταπιαστεί κατά καιρούς ο πολυπράγμων ιδρυτής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Amazon είναι η κατασκευή ενός ρολογιού τεραστίων διαστάσεων, το οποίο πρόκειται να τοποθετηθεί στο εσωτερικό ενός βουνού κάπου στην αμερικανική πολιτεία του Τέξας.
Όπως έχει αναφέρει ο ίδιος ο Bezos, το συγκεκριμένο ρολόι -γνωστό ως «το ρολόι των 10.000 ετών»- συμβολίζει «τη μακροχρόνια σκέψη και τον προγραμματισμό» και πρόκειται να χτυπάει μια φορά το χρόνο για τους επόμενους εκατό αιώνες από τη στιγμή που θα τεθεί σε λειτουργία. Όπως τη βρίσκει ο καθένας…

 

To (σχεδόν) υπερηχητικό τρένο του Elon Musk

Όταν ο Νοτιοαφρικανός επιχειρηματίας δεν ασχολείται με τους πυραύλους της Space X, τον εποικισμό του διαστήματος ή την Tesla Motors, περνάει τον χρόνο του οραματιζόμενος το Hyperloop: πρόκειται για ένα νέο είδος τρένου που με βάση τους σχεδιασμούς του Musk και της ομάδας του, θα επιτρέπει τη μεταφορά φορτίων και επιβατών με ταχύτητες που αγγίζουν αυτή του ήχου.

 

O «αγώνας» του Craig Venter για την αθανασία…

Τελευταίο project του ανθρώπου που βοήθησε όσο κανείς στην αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος είναι η Human Longevity Inc., εταιρεία που στοχεύει στην εκμετάλλευση της συγκεκριμένης γνώσης προκειμένου να «αντιμετωπιστούν οι συνέπειες των ασθενειών και του γήρατος» όπως το θέτει ο ίδιος ο Venter. Σύμφωνα δε με τις εκτιμήσεις του μεγάλου βιοτεχνολόγου δεν αποκλείεται μέσα στις επόμενες δεκαετίες, το προσδόκιμο ζωής του ανθρώπου δεν αποκλείεται να «εκτοξευτεί» στα διακόσια (!) χρόνια…

 

… και του Paul Allen κατά των εκφυλιστικών ασθενειών του εγκεφάλου

Τα τελευταία χρόνια, εκτός από τα megayachts και την αγορά επαγγελματικών ομάδων όπως οι Portland Trailblazers και οι Seatle Seahawks, ο συνιδρυτής της Microsoft έχει επενδύσει μέρος του μυθικού πλούτου του στο Ινστιτούτο Allen: πρόκειται για ένα ανεξάρτητο κέντρο ερευνών που ειδικεύεται στην αποκάλυψη των μυστηρίων του ανθρώπινου εγκεφάλου και ειδικότερα στην καταπολέμηση εκφυλιστικών ασθενειών όπως το Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ.

 

Η φιλική προς το περιβάλλον «ντουσιέρα» του Tim Cook

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Apple είναι γνωστός για τις περιβαλλοντικές του ευαισθησίες. Ελάχιστη επιβεβαίωση αυτού αποτελεί και το πιο γνωστό από τα «μικρά» projects με τα οποία καταπιάνεται όταν δε διοικεί τον κολοσσό της Silicon Valley: ένα σύστημα ντους, το οποίο χάρη στην πρωτοποριακή τεχνολογία του,επιτρέπει στο χρήστη να πλένεται αποτελεσματικά χρησιμοποιώντας ωστόσο πολύ μικρότερη ποσότητα νερού σε σχέση με ένα συμβατικό «τηλέφωνο» μπάνιου.

 

Η μανία του Bill Gates με τις «καθαρές» τουαλέτες

Μέσω του Ιδρύματος Bill και Melinda Gates το οποίο διαχειρίζεται μαζί με τη σύζυγό του, ο ιδρυτής της Microsoft έχει αναλάβει μια σειρά πρωτοβουλιών που στοχεύουν στην βελτίωση των συνθηκών ζωής των κατοίκων των χωρών του αναπτυσσόμενου κόσμου. Ανάμεσα σε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες, ξεχωριστή θέση κατέχει η Reinvent the Toilet Challenge (μεταφράζεται περίπου σε «Πρόκληση επαναπροσδιορισμού της τουαλέτας»), μέσω της οποίας το Ίδρυμαχορήγησε δάνεια σε μερικές δεκάδες ερευνητικές ομάδες από κάθε γωνιά του πλανήτη προκειμένου να αναπτύξουν «βιώσιμες λύσεις υγιεινής» (βλέπε: σούπερ εξελιγμένες τουαλέτες που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον) για 2,5 δισεκατομμύρια κατοίκους του αναπτυσσόμενου κόσμου.

 

Η εξωγήινη περιπέτεια των Larry Page και Eric Schmidt

Ο συνιδρυτής της Google και ο Πρόεδρος της Alphabet έχουν επενδύσει στην Planetary Resources, μια νεοφυή εταιρεία που έχει ως αντικείμενό της την εξόρυξη των μεταλλευμάτων που κρύβονται στους αστεροειδείς που βρίσκονται μεταξύ Άρη και Δία. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, το επιχειρηματικό πλάνο της Planetary Resources περιλαμβάνει δύο στάδια: πρώτον, την αποστολή ρομποτ και τη δημιουργία αποθηκών καυσίμων που θα τους επιτρέπουν να λειτουργούν για καιρό αυτόνομα στην επιφάνεια των αστεροειδών και κατόπιν, τη συλλογή των πολύτιμων ορυκτών και την αποστολή τους πίσω στη Γη.

 

Το φαραωνικό τηλεσκόπιο του Gordon Moore

Ακόμη κι αν το όνομά του δε σου λέει κάτι, είναι μάλλον απίθανο να μην έχεις χρησιμοποιήσει κάποια από τις «δημιουργίες» του, αφού ο ογδονταεπτάχρονος πλέον Gordon Moore αποτελεί τον ιδρυτή τηςIntel. Με προσωπική περιουσία που ξεπερνά τα 5,7 δισ.ευρώ (μια λεπτομέρεια που τον καθιστά τον εβδομηκοστό τέταρτο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, στη σχετική λίστα του Forbes), ο κος Moore μάλλον δεν είχε πρόβλημα να επενδύσει 185 (ψωρο)εκατομμύρια ευρώστη δημιουργία ενός από τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια στον κόσμο, το οποίο θα διέθετε κάτοπτρο διαμέτρου τριάντα (!) μέτρων και το οποίο επρόκειτο να κατασκευαστεί στο όρος Mauna Kea της Χαβάης.
Μέχρι στιγμής η υλοποίηση του συγκεκριμένου project έχει «παγώσει», κατόπιν αντιδράσεων των ντόπιων…

Related posts

Ανεβαίνει το κοντέρ του Σπαλιάρα!

Τα σημερινά business plans που μπορούν να γίνουν αποδοτικά από αύριο κιόλας

Πόσο κινδυνεύουν οι άντρες από καρδιά ανάλογα με το ύψος τους

Leave a Comment