Υγεια

Η ατμοσφαιρική ρύπανση κάνει κακό στη γονιμότητα

Βοστόνη, Μασαχουσέτη
Οι γυναίκες που ζουν κοντά σε οδικές αρτηρίες με αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση ενδεχομένως να είναι πιθανότερο να εμφανίσουν προβλήματα γονιμότητας, συγκριτικά με εκείνες που ζουν σε καθαρότερο περιβάλλον.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Human Reproduction, ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστόνης έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση περισσότερες από 36.000 γυναίκες, την περίοδο 1993-2003 και ανέλυσαν επίσης την ποιότητα του αέρα πέριξ των σπιτιών τους για να δουν αν το περιβάλλον επιδρούσε στην ικανότητά τους να μείνουν έγκυες.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, αναφέρθηκαν περίπου 2.500 περιπτώσεις υπογονιμότητας. Οι γυναίκες που ζούσαν κοντά σε κεντρικό οδικό άξονα, δηλαδή εντός 199 μέτρων ήταν 11% πιθανότερο να εμφανίσουν υπογονιμότητα, συγκριτικά με εκείνες που ζούσαν πιο μακριά από δρόμο ταχείας κυκλοφορίας.

Συγκεκριμένα, όταν οι γυναίκες ζούσαν κοντά σε μεγάλο δρόμο είχαν 5% περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν πρωτοπαθή γονιμότητα (δηλαδή προσπαθούσαν να μείνουν έγκυες τουλάχιστον 12 μήνες χωρίς αποτέλεσμα). Το ποσοστό θεωρήθηκε στατιστικά ασήμαντο και γεγονός που μπορεί να αποδοθεί και στην τύχη.

Αλλά οι γυναίκες αυτές είχαν επίσης 21% περισσότερες πιθανότητες να έχουν δευτεροπαθή υπογονιμότητα (δηλαδή προσπαθούσαν να αποκτήσουν δεύτερο παιδί), συγκριτικά με όσες ζούσαν πιο μακριά από κεντρικούς δρόμους. Το ποσοστό αυτό είναι στατιστικά σημαντικό και αξίζει προσοχής, διότι ο συσχετισμός ίσχυε ακόμα και όταν ανιχνεύονταν σχετικά χαμηλές συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα δηλαδή λιγότερη ρύπανση. Φυσικά όσο αυξανόταν η ρύπανση της ατμόσφαιρας, τόσο ενισχυόταν η πιθανότητα υπογονιμότητας.

«Αν και ο συνολικός κίνδυνος είναι μικρός, αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο πρόβλημα δημόσιας υγείας. Κι ενώ μπορεί σε ατομικό επίπεδο η γυναίκα μπορεί να μην επηρεάζεται σημαντικά, σε κοινωνικό επίπεδο είναι σοβαρό πρόβλημα αφού πολλές γυναίκες εκτίθενται στην ατμοσφαιρική ρύπανση», αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

Related posts

Ανακαλύφθηκε το μυστικό που ήταν θαμμένο 2500 χρόνια!! Ουσία-κλειδί κατά του Αλτσχάιμερ

Διαθέσιμη στην Ελλάδα νέα θεραπεία για την ψωρίαση και την σπονδυλοαρθρίτιδα

Υπερήφανοι οι γονείς και τα αδέρφια των παιδιών με σύνδρομο Down

Leave a Comment