Υγεια

Πως η διατροφή επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου μας;

Νέα Υόρκη
Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι όταν τρώμε λιγότερες φυτικές ίνες, περισσότερα κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη, τότε έχουμε πιο ελαφρύ, λιγότερο εποικοδομητικό και πιο διαταραγμένο ύπνο.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Journal of Clinical Sleep Medicine, ερευνητές του Τμήματος Ιατρικής και του Ινστιτούτου Ανθρώπινης Διατροφής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 26 άτομα, 13 άνδρες και 13 γυναίκες, με φυσιολογικό βάρος, κατά μέσο όρο 35 ετών. Κατά τη διάρκεια πέντε νυχτών σε εργαστηριακό περιβάλλον, οι συμμετέχοντες έπρεπε να περάσουν εννέα ώρες ξαπλωμένοι από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 7 το πρωί. Κατά μέσο όρο κοιμόντουσαν 7 ώρες και 35 λεπτά κάθε βράδυ.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία σχετικά με τον ύπνο των εθελοντών από την τρίτη βραδιά, δηλαδή αφού είχε προηγηθεί ελεγχόμενη σίτιση και την πέμπτη νύχτα, μια ημέρα πρόσληψης τροφής κατά βούληση.

Παρατήρησαν λοιπόν ότι όσο μεγαλύτερη ήταν η πρόσληψη φυτικών ινών τόσο περισσότερο οι εθελοντές έμεναν κοιμισμένοι. Αντίθετα, όταν η μεγαλύτερη αναλογία ενέργειας προερχόταν από κορεσμένα λιπαρά ο βαθύς ύπνος διαρκούσε λιγότερο. Η μεγαλύτερη κατανάλωση ζάχαρης σχετίστηκε με περισσότερες αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Η μελέτη δείχνει ότι η ποιότητα της διατροφής επηρεάζει και την ποιότητα του ύπνου. Ακόμα και μια ημέρα με πολλά λιπαρά και λίγες φυτικές ίνες επηρέαζε τον ύπνο» σχολιάζει η επικεφαλής ερευνήτρια Μαρι-Πιερ Σεντ Ονγκε.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι οι εθελοντές έπεφταν γρηγορότερα για ύπνο μετά από τα προκαθορισμένα γεύματα που είχε ετοιμάσει διατροφολόγος, και περιείχαν λίγα κορεσμένα λιπαρά και πολλές πρωτεΐνες, εν αντιθέσει με όταν τα γεύματα τα ετοίμαζαν μόνοι τους. Συγκριμένα κοιμόντουσαν 29 λεπτά γρηγορότερα όταν έτρωγαν και έπιναν ότι ήθελαν, ενώ χρειάζονταν μόλις 17 λεπτά για να αποκοιμηθούν μετά τα ελεγχόμενα γεύματα.

Η μελέτη υπογραμμίζει λοιπόν την ανάγκη διατροφικών συστάσεων στα άτομα με προβλήματα ύπνου, αν και ζήτημα πρέπει να μελετηθεί περισσότερο στο άμεσο μέλλον.

Related posts

Γενετική μετάλλαξη που κάνει τους ανθρώπους να χάνουν τον έλεγχο όταν πίνουν αλκοόλ.

Ρεαλιστικό ζωικό μοντέλο αλλάζει τη μελέτη του καρκίνου του μαστού

Εκστρατεία προληπτικής ιατρικής στη Λέσβο από την «Ανοιχτή Αγκαλιά»

Leave a Comment