Υγεια

Διεύρυνση της δωρεάν σίτισης μαθητών μέσω του Ινστιτούτου Prolepsis

Αθήνα
Καθημερινή δωρεάν σίτιση σε τέσσερα σχολεία, στα οποία πάνω από το 65% των μαθητών πλήττονται από επισιτιστική ανασφάλεια, εξασφάλισε το ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis με τη μέθοδο συμπληρωματικών κονδυλίων που εφαρμόζει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος «Διατροφή» το ινστιτούτο δέχθηκε χορηγία από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» (ΔΑΑ) ύψους 25.000 ευρώ, που με τη μέθοδο συμπληρωματικών κονδυλίων το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος διπλασιάζει και έτσι καλύπτονται οι ανάγκες περισσότερων παιδιών και των οικογενειών τους σε επίπεδο καθημερινής σίτισης.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα το Ινστιτούτο Prolepsis, η πρόεδρος του Αθηνά Λινού διευθύντρια του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, ευχαρίστησε τους εκπροσώπους του ΔΑΑ υπογραμμίζοντας την ανάγκη περαιτέρω στήριξης του προγράμματος «Διατροφή» και από άλλους κοινωνικούς εταίρους στο πλαίσιο της νέας δράση «Υιοθέτησε ένα Σχολείο».

«Το Ινστιτούτο Prolepsis έχει αποφασίσει να μην επιτρέψει κανένα παιδί να μένει πεινασμένο. Και κάνουμε έκκληση σε όλους τους κοινωνικούς εταίρους να συνδράμουν την προσπάθειά μας γιατί τα παιδιά δεν πρέπει να πληρώσουν τις συνέπειες μιας κρίσης που δεν δημιούργησαν εκείνα αλλά οι δικές μας κακές επιλογές. Τα παιδιά δικαιούνται να μεγαλώσουν σωστά και να γίνουν η νέα γενιά που θα μείνει στη χώρα και θα ενισχύσει κάθε τομέα της κοινωνίας μας» τόνισε η κ. Λινού.

Το Πρόγραμμα «Διατροφή», το οποίο υλοποιείται από το 2012, προσφέρει καθημερινά, ένα δωρεάν υγιεινό γεύμα σε παιδιά που προέρχονται από κοινωνικο-οικονομικά ευάλωτες περιοχές της Ελλάδας, μέσω σχολικών δομών. Το Πρόγραμμα υλοποιείται για πέμπτη συνεχή χρονιά και φέτος αφορά 148 σχολεία της Αττικής, Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Θράκης και Στερεάς Ελλάδας, με 11.617 μαθητές συνολικά.

Ωστόσο, οι 2.080 αιτήσεις σχολείων από όλη την Ελλάδα για να ενταχθούν στο πρόγραμμα τη χρονιά 2015-2016 φανερώνουν την κρισιμότητα της επισιτιστικής ανασφάλειας, καθώς ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 16% των δημοσίων σχολείων και σε περίπου 260.000 μαθητές.

Η Γενική Διευθύντρια του Ινστιτούτου Prolepsis, Αφροδίτη Βελουδάκη, αναφερόμενη στα μέχρι σήμερα πεπραγμένα του προγράμματος «Διατροφή» σημείωσε ότι από το 2012 έχει διαθέσει συνολικά περισσότερα από 11,5 εκατομμύρια γεύματα, σε 480 σχολεία και 80.000 μαθητές, πανελλαδικά.

«Στόχος μας είναι να καλύπτουμε το 21% με 33% των ημερήσιων ενεργειακών αναγκών των παιδιών, με γεύματα που βασίζονται αποκλειστικά στην χρήση ελαιόλαδου, προϊόντων ολικής άλεσης σε ποσοστό 60%, χωρίς συντηρητικά, με ελληνικά προϊόντα, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, γάλα και γιαούρτι. Παράλληλα, με εκπαιδευτικές δράσεις ανάλογα την ηλικιακή ομάδα που εδραιώνουμε την ιδεά της ισορροπημένης υγιεινής διατροφής και της σωματικής ευεξίας» εξήγησε η κ. Βελουδάκη.

Related posts

10 πράγματα που επηρεάζουν τη μνήμη

Πληθώρα γιατρών και έλλειψη νοσηλευτών έχει η Ελλάδα

Tablets και smartphones βλάπτουν τις τεχνολογικές δεξιότητες των παιδιών

Leave a Comment