Ανδρας

Το πρόβλημα με τα smartphones

Είναι το πιο απαραίτητο gadget µας πλέον. Αλλά αυτό έχει και κάποιες συνέπειες

 

Οι νέες συσκευές φέρνουν πολυπόθητες λειτουργίες ή φαντεζί χαρακτηριστικά που σε κάνουν να τα ονειρεύεσαι. Όλες αυτές οι εξελίξεις µε τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα κάνουν τη ζωή µας ευκολότερη ή θα µας εξασφαλίσουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο, και άρα µια καλύτερη ποιότητα ζωής. Το θέµα είναι όµως ότι, εδώ και χρόνια, οι κατασκευαστές δεν καταφέρνουν να λύσουν µερικά από τα βασικότερα προβλήµατα που έχουµε. Ας δούµε µερικά παραδείγµατα.

Οι φορητές µας συσκευές είναι ό,τι πιο χρήσιµο έχουµε συνήθως πάντα µαζί µας. Αλλά ένα πράγµα δεν βελτιώνεται ποτέ: η αυτονοµία τους.Είµαστε εξαρτηµένοι από τον φορτιστή εδώ και τόσα χρόνια, κι η κατάσταση αυτή δεν λέει να αλλάξει. Κάθε τόσο διαβάζουµε για µια νέα τεχνολογία που θα δώσει στις µπαταρίες µας υπερδεκαπλάσια χωρητικότητα, τη στιγµή που θα κάνει τη φόρτισή τους σχεδόν στιγµιαία. Αλλά αυτές οι τεχνολογίες, που συνήθως γεννιούνται µέσα σε εργαστήρια, δεν φτάνουν ποτέ στα εργοστάσια κατασκευής, για διάφορους λόγους. Κι έτσι, όχι µόνο έχουµε µόνιµο το άγχος της αποφόρτισης, αλλά είµαστε και αναγκασµένοι να απενεργοποιούµε έναν σωρό λειτουργίες για εξοικονόµηση ενέργειας, µε αποτέλεσµα να µην εκµεταλλευόµαστε εντέλει τις δυνατότητες της συσκευής µας.

Έπειτα, τα πάντα περιστρέφονται γύρω από το κινητό. Πολλές σύγχρονες συσκευές λειτουργούν αποκλειστικά σε συνδυασµό µε το smartphone. Πού είναι το κακό, θα µου πείτε, αφού το έχουµε πάντα µαζί µας. Για εµένα κι εσάς, πουθενά. Αλλά ρωτήστε έναν µεγαλύτερης ηλικίας άνθρωπο, έναν όχι και τόσο εξοικειωµένο µε την τεχνολογία ή τα αγγλικά, έναν που δεν εξαρτάται τόσο από τη φορητή συσκευή του.

digital-detox-cashing-our-smartphone-addiction

Πάρτε για παράδειγµα έναν βηµατοµετρητή. Ένας µεγαλύτερης ηλικίας χρήστης smartphone θέλει να καταγράφει τη σωµατική του δραστηριότητα και να µετρά τους καρδιακούς του παλµούς. Αυτή τη στιγµή, τα περισσότερα [και το πιο σηµαντικό: τα πιο προσιτά] activity/fitness/health trackers είτε απαιτούν σύνδεση µε το κινητό για να λειτουργήσουν είτε το περιβάλλον χρήσης τους δεν έχει µεταγλωττιστεί. Το τελευταίο είναι λογικό, µιας και είµαστε µια τόσο µικρή αγορά. Αλλά γιατί να κάνουµε τη ζωή αυτού του ανθρώπου τόσο δύσκολη και να µη βλέπει απλά ένα γράφηµα σε µια οθόνη; Κι ας το κάνουµε και λίγο πιο δύσκολο: Αν αυτός ο άνθρωπος έχει στην κατοχή του µια οικονοµική συσκευή διετίας, που δεν δέχεται αναβάθµιση στο νεότερο Android, το οποίο απαιτεί η εφαρµογή του tracker για να εγκατασταθεί; Πώς περιµένουµε ότι ο άνθρωπος αυτός θα καταλάβει τι πρέπει να κάνει;

Παράδειγµα τρίτο: Ας υποθέσουµε ότι επενδύει κάποιος σε µια ακριβή συσκευή, για να γλιτώσει κατά το δυνατό τα προαναφερθέντα προβλήµατα. Υπολογίζει να κρατήσει αυτή τη συσκευή τουλάχιστον 2-3 χρόνια για να κάνει απόσβεση του κόστους. Αλλά µετά από µερικούς µήνες, µια µικρή ολίσθηση και η οθόνη γίνεται κοµµάτια! Χρειαζόµαστε πιο προσιτές συσκευές, αλλά και µε αξιοπρεπές hardware. Κάτι σαν τη σειρά Nexus της Google δηλαδή, προτού αυξήσουν τις τιµές τους. Ή σαν τα αρθρωτά τηλέφωνα. Χρειαζόµαστε λιγότερη πολυπλοκότητα και πιο εξελιγµένες µπαταρίες. Μπορεί το 2016 να µας τα φέρει αυτά, παρακαλώ;

Related posts

Γνωστή παρουσιάστρια ποζάρει… όπως τη γέννησε η μαμά της!

Οι ανδρικοί κότσοι αποκτούν αξεσουάρ.

Η Χριστίνα Μουστάκα σε γυμνή φωτογράφηση

Leave a Comment