Υγεια

Η κρίση εμποδίζει την πρόσβαση των καρκινοπαθών στις δομές υγείας

Αθήνα
Η οικονομική κρίση έχει άμεση επίπτωση στην πρόσβαση των πασχόντων από καρκίνο σε υπηρεσίες υγείας, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια συνεδρίου για τα Οικονομικά και την Πολιτική Διαχείρισης του Καρκίνου στη χώρα μας. Και όλα αυτά την ώρα που διεθνή στοιχεία προβλέπουν ότι ο καρκίνος μέχρι το 2020 θα έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας, αφού τα κρούσματα, παγκοσμίως, θα φτάσουν τα 15 εκατομμύρια.

Όπως επεσήμαναν οι ομιλητές, η διόγκωση του κρατικού μηχανισμού, η έλλειψη προσωπικού στον τομέα της Υγείας και παράλληλα η οικονομική αδυναμία των ογκολογικών ασθενών να ανταποκριθούν στο θεραπευτικό κόστος, αποτελούν εμπόδια στην πρόσβαση στην κατάλληλη θεραπεία. Επιπλέον, τα ογκολογικά τμήματα των νοσοκομείων είναι ανισομερώς κατανεμημένα ανά την Ελλάδα.

Σύμφωνα με στοιχεία μελέτης που παρουσίασε ο επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Κυριάκος Σουλιώτης, «πολλοί από αυτούς λαμβάνουν μέχρι και πέντε φάρμακα τη μέρα, γι’ αυτό μειώνεται η συμμόρφωσή τους στη θεραπεία, αλλά ευτυχώς πάνω από τους μισούς ασθενείς επισκέπτονται τον γιατρό τους τουλάχιστον μία φορά τον μήνα» σημείωσε.

Περίπου το 40% των ασθενών έχουν δυσκολία πρόσβασης στον γιατρό τους στο πρώτο ραντεβού, λόγω μεγάλης αναμονής στα ιατρεία των νοσοκομείων και εκεί υπάρχει κίνδυνος καθυστέρησης έναρξης της θεραπείας τους. «Πάνω από 50% των ασθενών πάσχουν από κατάθλιψη, γι’ αυτό πρέπει να καταβάλλουμε σημαντικές προσπάθειες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους» ανέφερε ο κ. Σουλιώτης.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών (ΚΕΦΙ) Αθηνών, Ζωή Γραμματόγλου, τόνισε ότι «το κεντρικό πρόσωπο στο σύστημα υγείας πρέπει να είναι ο ασθενής. Όμως, ο ογκολογικός ασθενής δεν αντιμετωπίζεται σωστά. Λόγω του καρκίνου, πολλοί ασθενείς χάνουν τις δουλειές τους και πέφτουν σε οικονομική ανέχεια. Οι γυναίκες ασθενείς με καρκίνο του μαστού πληρώνουν, πλέον, το 60% του κόστους θεραπείας τους, όταν πριν τρία χρόνια είχαν 100% κάλυψη και δεν πλήρωναν τίποτα. Στο όνομα του περιορισμού της σπατάλης περάσαμε στην εποχή του παραμελημένου ασθενή, που κοστίζει πολλαπλάσια στο σύστημα υγείας».

Με τη σειρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Ευάγγελος Φιλόπουλος, υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα της κρίσης, το έργο των Ελλήνων ογκολόγων ανταγωνίζεται, παρά τις αντιξοότητες, αυτό των Ευρωπαίων συναδέλφων τους. «Όμως, η διόγκωση του κράτους και η έλλειψη του πραγματικά απαραίτητου προσωπικού δυσχεραίνει την πρόσβαση των ογκολογικών ασθενών στις θεραπείες τους» τόνισε.

Σύμφωνα με τον παθολόγο-ογκολόγο, Πάρι Κοσμίδη, σήμερα ο καρκίνος είναι η πρώτη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ και η δεύτερη αιτία θανάτου στην Ευρώπη. Μάλιστα, το 2020 ο καρκίνος θα φτάσει τα επίπεδα επιδημίας, πλησιάζοντας τις 15 εκατομμύρια κρούσματα.

«Ευτυχώς, όμως, αν και αυξάνεται το κόστος, η έρευνα προοδεύει και τα νέα φάρμακα είναι πιο στοχευμένα και πιο αποτελεσματικά» σημείωσε ο κ. Κοσμίδης.

«Με βάση στοιχεία μελέτης που εκπόνησε το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, σε ογκολογικούς ασθενείς και παρουσιάστηκε στο διεθνές συνέδριο Οικονομικών Υγείας ISPOR, το κόστος θεραπείας μειώνεται με τη χρήση καινοτόμων σκευασμάτων», συμπλήρωσε ογκολόγος Δρ Δημήτρης Κρικέλης.

Τέλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Πασχάλης Αποστολίδης, παραδέχθηκε ότι «μεγαλώνουν οι ανισότητες στην πρόσβαση και η ανασφάλεια των πολιτών. Τα τελευταία μέτρα του υπουργείου Υγείας υποσκάπτουν την πρόσβαση των ασθενών, γιατί στοχεύουν για άλλη μία φορά το φάρμακο, ενώ αντιπροσωπεύει στο συνολικό κόστος υγείας μόνο το 20% των συνολικών δαπανών».

Related posts

Μικρό όφελος και πολλές παρενέργειες έχει το χάπι για τη γυναικεία λίμπιντο

Απαγορευτικό το αλκοόλ έως και τα 15 χρόνια του παιδιού!

Γιατί η εκμάθηση ξένων γλωσσών είναι ευκολότερη για μερικά άτομα;

Leave a Comment