Γυναικα

Single το καλοκαίρι…απλά απολαυσέ το

Το καλοκαίρι έχει έρθει και εμφανίζονται όλο και περισσότερες διαφημίσεις και φωτογραφίες με διακοπές ζευγαριών σε νησιά. Αν, όμως, δεν έχεις σχέση; Σημαίνει αυτό αυτομάτως πως θα κάνεις λιγότερο απολαυστικές και ξέγνοιαστες διακοπές; Αν η απάντηση δεν είναι ένα “όχι” γεμάτο ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα, το παρακάτω άρθρο θα φυτέψει λίγη αμφιβολία στην απαισιόδοξη και ντροπιασμένη σου ματιά.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που όταν δεν έχουν σχέση, νιώθουν πιο αδύναμοι, πιο ευάλωτοι, πιο ‘λίγοι’, ντροπιασμένοι, όμως αυτό μπορεί να τους κάνει και λιγότερο γοητευτικούς και ελκυστικούς για το μελλοντικό τους ταίρι. Πρόκειται για κάτι που μπορεί να δικαιολογηθεί με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους όπως τα κοινωνικά στερεότυπα που θέλουν τους single να είναι μελαγχολικά ή/και εγωκεντρικά άτομα, την οικογένεια που περιμένει τον γάμο και τα παιδιά και απογοητεύονται όσο αυτά καθυστερούν, τους φίλους που αναρωτιούνται και προβληματίζονται τι μπορεί να μην πηγαίνει καλά και ενώ υπάρχει διάθεση, δεν υπάρχει σχέση. Θα έλεγε κανείς πως είναι αρκετά όλα αυτά για να μην κάνουν ένα single καλοκαίρι να μοιάζει και τόσο ζηλευτό, αντιθέτως να θέλει κανείς να κρυφτεί και να περιμένει να έρθει πάλι ο χειμώνας και να μπορέσει να κρύψει τη ‘μοναξιά’ του στην καθημερινότητά του – επειδή οι γύρω του το βρίσκουν ως ελάττωμα.

Παρακάτω, υπάρχουν 5 σκέψεις που θα σε βοηθήσουν όσο αποφασίζεις τι θα κάνεις φέτος το καλοκαίρι, ώστε η ντροπή και η αίσθηση “ελαττωματικότητας” να μην είναι οι μόνοι σου σύμβουλοι.

1. Διακοπές με τον εαυτό σου ή με τους φίλους σου;

Μπορείς να αποφασίσεις αρχικά με ποιον θέλεις να πας διακοπές. Με κριτήριο την παρέα που θέλεις για να περάσεις αυτές τις ημέρες, μπορείς να κανονίσεις να είσαι με φίλους, με 1-2 φίλες ή και μόνο με τον εαυτό σου. Το ό,τι δεν υπάρχει σχέση, δίνει την ελευθερία να είναι μία εντελώς προσωπική απόφαση, χωρίς να χρειάζεται καμία μορφή καταπίεσης από τον σύντροφο για την επιλογή των διακοπών.

2. Χρόνος για τον εαυτό

Με ή χωρίς σχέση, τις ημέρες που θα φύγεις μακριά από το πρόγραμμά σου, είναι απαραίτητο να δημιουργήσεις και να αφιερώσεις χρόνο στον εαυτό σου. Αυτό είναι ένας άγραφος νόμος για τις διακοπές και είναι απαραίτητο να τον ακολουθούμε όλοι. Πρόκειται για την ευκαιρία να πλησιάζουμε τον εαυτό μας, να τον περιποιηθούμε και να τον φροντίσουμε, χωρίς βιασύνες και προχειρότητα. Από το βιβλίο που καθυστερούμε από πέρσι μέχρι και μία καθημερινή βόλτα με τα πόδια.

3. Διακοπή της ρουτίνας

Από τις βασικότερες ανάγκες που καλύπτουν οι διακοπές είναι πως ξεκουράζουν από την καθημερινότητα και το πρόγραμμα που ακολουθείται τους τελευταίους μήνες. Σπουδές, δουλειά ή σπίτι, καθημερινά επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες που αθροιστικά προκαλούν κούραση και μονοτονία, τώρα μπορούν να διακοπούν και να χρησιμοποιηθεί ο χρόνος πιο ξεκούραστα και ευχάριστα.

4. Οι υπόλοιποι που κάνουν διακοπές

Όποιος και αν είναι ο προορισμός των φετινών διακοπών, όσοι θα βρίσκονται εκεί θα είναι σε αντίστοιχη διάθεση χαλάρωσης, συνεπώς και πιο άνετοι και ανοιχτοί στην επικοινωνία. Είναι λοιπόν, μία περίοδος που μπορείς να γνωρίσεις πολύ νέο κόσμο – όχι απαραίτητα με στόχο τη δέσμευση.

5. Γιατί είμαι single;

Η πιο ουσιαστική σκέψη-ερώτηση που θα βοηθήσει να διαχειριστείς και την όποια ντροπή ή ενοχή σου προκαλεί το ότι είσαι single, είναι αυτή. Δεν υπάρχει χώρος για αμφιβολία, ντροπή ή τύψεις προς τους άλλους αλλά και προς τον εαυτό, όταν ακούμε τις προσωπικές, βαθύτερές μας ανάγκες και επιλέγουμε τελικά στο εδώ και τώρα να έχουμε στην καθημερινότητά μας δραστηριότητες που δεν περιέχουν και μία σχέση. Στην περίπτωση αυτή είναι που πρόκειται για μία επιλογή και όχι για μία τυχαία κατάσταση. Είναι προτιμότερο να κάνει κανείς αυτό που πραγματικά επιθυμεί, από το να κάνει αυτό που επιθυμούν οι άλλοι για εκείνον και έτσι να πιέζεται, να αγχώνεται, να φοβάται και να κρύβεται. Με αυτοπεποίθηση, λοιπόν, αναζητάμε αυτή την απάντηση

Ποια είναι η σωστή ποσότητα αυτοπεποίθησης τελικά;

Η ειλικρινής αναγνώριση και αποδοχή των θετικών και των αρνητικών μας χαρακτηριστικών είναι ο πυρήνας της αυτοπεποίθησης. Όταν δηλαδή έχουμε εμπιστοσύνη και εκτίμηση προς τον εαυτό μας και αναγνωρίζουμε τα όριά του, έχουμε και μία καλή αυτογνωσία, άρα αρκετή αυτοπεποίθηση. Με μέσο την αυτοπεποίθησή μας μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τις ανάγκες μας και πιο ειδικά την ανάγκη μας για σχέση και, ως συνέχεια αυτού, θα γνωρίζουμε τι ακριβώς ζητάμε αλλά και πως να το διεκδικήσουμε.

*Από την Αγγελική Τζάνου, BSc Ψυχολογία – MSc Ψυχολογία Υγείας, Γνωσιακή- Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία – Sex Therapy

 

Πηγή: MaryMary.gr

Related posts

Ο νέος έρωτας της Μαρία Ηλιάκη

Δήμητρα Ματσούκα: Νυχτερινή φωτογραφία στην παραλία!

Τα στάδια που θα περάσεις όταν μάθεις ότι παντρεύεται ο πρώην σου

Leave a Comment