Υγεια

Ότι πρέπει να ξέρετε για το τεστ παπ

Σύμφωνα με τελευταίες οδηγίες το πρώτο τεστ ΠΑΠ πρέπει να γίνεται στην ηλικία των 21 και αυτό να επαναλαμβάνεται κάθε δύο χρόνια. Μετά τα 30 αν η γυναίκα δεν έχει ιστορικό καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ή δυσπλασίες από τον ιό HPV και εφόσον έχει τρία συνεχόμενα τεστ «καθαρά», μπορεί να εξετάζεται κάθε τρία χρόνια.

Η στάση των Ελλήνων γυναικολόγων
Οι αποσαφηνίσεις και οι συστάσεις των Ελλήνων γυναικολόγων σχετικά με το τεστ ΠΑΠ συνοψίζονται στα εξής:
• Ο βασικός λόγος για τον οποίο γίνεται το τεστ είναι για να ανιχνευτούν τυχόν αλλοιώσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
• Οι οδηγίες του Αμερικανικού Κολεγίου αλλάζουν την ηλικία έναρξης του τεστ, καθώς στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι πριν από τα 21 ο κίνδυνος για την ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι πολύ μικρός (περίπου 1-2 περιστατικά ανά 1.000.000 γυναικών). Κρίνεται λοιπόν ότι με τόσο μικρή πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου δεν είναι αναγκαίο οι νεαρές κοπέλες να υποβάλλονται σε εξετάσεις.
• Οι νέες οδηγίες είναι κατά βάση σωστές. Το διάστημα της διετίας – τριετίας στις νέες κοπέλες αρκεί για να ανιχνευτούν βλάβες που μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο. Εξάλλου πολλές από αυτές στις νεαρές ηλικίες υποστρέφουν μόνες τους, οπότε δεν χρειάζεται επιθετική θεραπεία.
• Το τεστ ΠΑΠ συστήνεται από τη στιγμή που η γυναίκα ξεκινάει τη σεξουαλική της δραστηριότητα. Λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα ωστόσο ίσως πρέπει να είμαστε λιγότερο αυστηροί, αφήνοντας το περιθώριο το τεστ να γίνεται κάθε 2-3 χρόνια. Αν βέβαια οι γυναίκες για οποιονδήποτε λόγο (π.χ. νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια) θέλουν, μπορούν να το κάνουν ετησίως.
• Αν υπάρχει ιστορικό αλλοιώσεων, καλό είναι να γίνεται έλεγχος κάθε χρόνο.
Το ίδιο ισχύει και για όσες παίρνουν αντισυλληπτικά, καθώς συνήθως εμφανίζουν αυξημένα ποσοστά αλλοιώσεων, αφού συχνά δεν χρησιμοποιούν προφυλακτικό.

Related posts

Ο «Παντεσπάνιους» ενημερώνει μαθητές και δασκάλους για τον διαβήτη

Η μητρική κατανάλωση ψαριών ενισχύει την ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου

Η μανία των σύγχρονων ανθρώπων, με την καθαριότητα εξασθενεί σταδιακά το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Leave a Comment