Υγεια

Kαρκίνος στο πιάτο μας

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σχετικά με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και αλλαντικών. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Διεθνούς Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας,«η κατανάλωση αλλαντικών είναι καρκινογόνος και η κατανάλωση κόκκινου κρέατος είναι πιθανόν καρκινογόνος».

Συνολικά 34.000 θάνατοι από καρκίνο συνδέονται με κατανάλωση αλλαντικών

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις του προγράμματος «Global Burden of Disease Project», 34.000 θάνατοι από καρκίνο ετησίως στον κόσμο αποδίδονται σε μία διατροφή πλούσια σε αλλαντικά, έναντι 1.000.000 θανάτων που αποδίδονται στο κάπνισμα και 600.000 στην κατανάλωση αλκοόλ.

«Το δηλητήριο κρύβεται στη δόση και όχι στη δομή της ουσίας»

«Τα αλλαντικά διαφοροποιούνται από το κόκκινο κρέας διότι έχουν μέσα ως πρόσθετα κάποιες ουσίες οι οποίες χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά. Συγκεκριμένα τα νιτρώδη άλατα.Αυτά τα χρησιμοποιούν και για χρώμα αλλά και για συντήρηση του προϊόντος. Μέσα στον οργανισμό δημιουργούν τις νιτροζαμίνες. Έτσι λοιπόν υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για καρκίνο του παχέος εντέρου αλλά και του στομάχου», σχολιάζει ο κ. Κωνσταντίνος Σφλώμος, καθηγητής χημείας τροφίμων του ΤΕΙ Αθηνών.«Το δηλητήριο κρύβεται στη δόση και όχι στη δομή της ουσίας. Κόκκινο κρέας θα πρέπει να καταναλώνουμε δύο φορές τον μήνα», προσθέτει.

Related posts

Γίνεται 3-D εκτύπωση οργάνων με νέα μεθοδο

Οι γυναίκες που έχουν επιβιώσει καρκίνου μαστού ευάλωτες σε άλλους καρκίνους

Δωρεάν γυναικολογικές εξετάσεις στο «Αρεταίειο»

Leave a Comment