Ανδρας

Τα τέσσερα αποφασιστικά βήματα που θα σε οδηγήσουν στην κορυφή.

“Πώς θα αποκτήσεις τη νοοτροπία του νικητή”

 

O Roger Federer θεωρείται από πολλούς ο κορυφαίος τενίστας όλων των εποχών. Μέχρι σήμερα, ο Ελβετός πρωταθλητής έχει βρεθεί στο νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης για 302 εβδομάδες, έχει κερδίσει 17 τουρνουά grand slam ενώ πριν από μερικούς μήνες, πέτυχε την 1000 νίκη του στην επαγγελματική του καριέρα. Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια δύο εξίσου προικισμένοι τενίστες, οι Novak Djokovic και Andy Murray, έχουν βαλθεί να αποκαθηλώσουν μια και καλή τον Ελβετό από την κορυφή του κόσμου – κάτι που επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι ο Federer έχει να κερδίσει τίτλο Grand Slam από το 2012…

Ακόμη κι αν το τένις δεν είναι το φόρτε σου, δεν είναι δύσκολο να υποθέσεις την ψυχολογική κατάσταση που βιώνει ο Federer τους τελευταίους μήνες. Εξάλλου, όλοι μας έχει τύχει να περάσουμε κάποια φάση της ζωής μας κατά την οποία όλα πάνε καλά και και, αντίστοιχα, να βιώσουμε περιόδους που όλα «στραβώνουν», όσο σκληρά κι αν δουλεύουμε για την επιτυχία τους.

Κι όμως, η διαφορά μεταξύ επιτυχίας και καταστροφής τις περισσότερες φορές κρίνεται στις λεπτομέρειες. Και η λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά είναι η ψυχολογία. Αυτοί που έχουν την ψυχολογία του νικητή είναι σχεδόν βέβαιο ότι στο τέλος θα νικήσουν. Ιδού, λοιπόν, τέσσερα απολά τρικ για να την αποκτήσεις κι εσύ:

 

Δημιούργησε τις σωστές εικόνες

Η δημιουργία εικόνων θέτει σε λειτουργία τo κέντρo κίνησης του εγκεφάλου, γεγονός που, με τη σειρά του, σε βοηθά να πετύχεις πιο εύκολα τους στόχους σου. Δεν μιλάμε, φυσικά, για τη δημιουργία μιας οποιασδήποτε εικόνας, αλλά μιας εικόνας στην οποία εμφανίζεσαι να πετυχαίνεις τον στόχο σου όπως ακριβώς θέλεις. Κάνοντας κάτι τόσο απλό για καιρό, σε βάθος χρόνου θα νιώσεις να ανεβαίνει όχι μόνο η αυτοπεποίθησή σου αλλά – κυρίως – η απόδοσή σου σε αυτό που κάνεις.

Αν, πάλι, υπάρχει κάποιος άλλος που σε εμποδίζει να πετύχεις τους στόχους σου (κάποιος ανταγωνιστής στον χώρο εργασίας σου – ο Djokovic, αν είσαι ο Federer), προσπάθησε να τον εντάξεις στην εικόνα που δημιουργείς μέσα στο κεφάλι σου. Κερδίζοντας τον αντίπαλο πρώτα μέσα στο κεφάλι σου, να είσαι σίγουρος πώς, και στην πραγματικότητα, θα τον κερδίσεις μιαν ώρα αρχύτερα…

 

 

guardiola-celebrating_yjft

 

Αγνόησε τους περισπασμούς

Υπάρχει κάποιος στη ζωή σου ή στο άμεσο περιβάλλον σου που σου ασκεί μονίμως κριτική, κάνοντας εσφαλμένες υποθέσεις για το άτομό σου και για τη ζωή σου, δίνοντάς σου πολλές φορές συμβουλές χωρίς καν να του έχει ζητηθεί;

Το πρόβλημα με όλα αυτά είναι πως, χωρίς να το καταλαβαίνεις, ενεργοποιούν την περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για το αίσθημα της επιβίωσης, και προκαλούν το αίσθημα της οργής. Το χειρότερο όλων είναι πως αν προσπαθήσεις να καταπιέσεις τα συγκεκριμένα συναισθήματα, ο εγκέφαλός σου θα μπει στη διαδικασία να αποθηκεύσει όλες αυτές τις αρνητικές πληροφορίες κατά τέτοιο τρόπο ώστε να τις καταστήσει κομμάτι των βιωμάτων σου και – τελικά – της ίδιας σου της ύπαρξης.

Αντί, λοιπόν, να κρατάς όλα αυτά τα κακά μέσα σου, μάθε να τα αντιμετωπίζεις εντελώς επιφανειακά. Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, προσπάθησε να πείσεις τον εαυτό σου ότι οι προθέσεις αυτού που σε σχολιάζει είναι αγαθές. Αν σε παίρνει, δοκίμασε να του εκφράσεις τις αντιρρήσεις σου, ήρεμα και με δομημένα επιχειρήματα. Και μην ξεχνάς ότι μόνο αν φιλτράρεις την οργή σου μέσα από τη λογική θα μπορέσεις να φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

 

Άσε το πάθος σου να σε θρέψει

Θέλεις να πετύχεις. Συγχαρητήρια. Κατά πόσο, όμως, η επιθυμία σου αυτή βρίσκει έκφραση στις σκέψεις και τις ενέργειές σου; Για να το θέσουμε διαφορετικά, αν κάποιος κοιτάξει μέσα στα μάτια σου, θα διακρίνει το πάθος για την κορυφή ή το φόβο της αποτυχίας;

Το πάθος για την επιτυχία δεν πρέπει να αποτελεί απλά και μόνο «άλλη μια σκέψη», από τις χιλιάδες που κουβαλάς μέσα στο μυαλό σου κάθε μέρα, αλλά τον υπέρτατο σκοπό που επιζητά με κάθε κύτταρο του το ίδιο σου το σώμα. Φυσικά, σημαντικό ρόλο στην επιτυχία παίζει και η τεστοστερόνη: η κατεξοχήν αντρική ορμόνη που δεν σε κάνει μόνο πιο επιθετικό αλλά, σε ωθεί να βελτιώσεις την απόδοσή σου, είτε μιλάμε για ένα παιχνίδι τένις, είτε για τις επαγγελματικές σου δραστηριότητες.

Καθόλου συμπτωματικά, μετά από κάποια αποτυχία το σώμα παράγει μικρότερες ποσότητες τεστοστερόνης. Ο πιο εύκολος τρόπος για να επαναφέρεις «άκοπα» τα ποσοστά της σε φυσιολογικά επίπεδα είναι να αφήσεις πίσω σου την όποια αποτυχία. Εστίασε στη μεγάλη εικόνα και ξεπέρασε γρήγορα τη στιγμή για την οποία ντρέπεσαι. Κι έχε πάντα στο μυαλό σου ότι κάθε μικρή αποτυχία είναι ένα μικρό σκαλοπάτι που σε φέρνει πιο κοντά στον τελικό σου στόχο.

 

Μάθε να είσαι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος

Τόσο η επιτυχία όσο και η αποτυχία έχουν την ιδιότητα να σε καθιστούν επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Ωστόσο, όταν αποτελείς το αντικείμενο της αποθέωσης ή της σκληρής κριτικής του κοινωνικού περίγυρου, είναι πολύ εύκολο να χάσεις την επαφή με τον ίδιο σου τον εαυτό. Έτσι, ο εγκέφαλός σου αρχίζει να δίνει μεγαλύτερη σημασία σε όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω σου και όχι στον εκάστοτε στόχο.

Όταν το διακύβευμα είναι σημαντικό, το χειρότερο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να επιτρέψεις στον εαυτό σου να παρασυρθεί από τις προσδοκίες και από την κριτική των γύρω σου. Συγκεντρώσου, απάλλαξε το μυαλό σου από τα «βαρίδια» κι εστίασε την προσοχή σου στον τελικό στόχο.

Τελικός μέχρι τον επόμενο, εξυπακούεται…

Related posts

Τι μας διδάσκουν οι πιο εύστοχες ενδυματικές επιλογές του Ryan Gosling

«Τελικά ποιες γυναίκες παντρεύεστε; Τη σέξι και δυναμική ή τη γλυκούλα και ήσυχη;»

Η Δούκισσα στην Καλαμάτα

Leave a Comment