Ανδρας

Η κρίση της μέσης ηλικίας είναι μύθος!

Μια νέα μελέτη φέρνει καθησυχαστικά νέα για την πιο δύσκολη φάση στη ζωή ενός άνδρα

 

Μπορείτε να αγοράσετε ένα αυτοκίνητο, μηχανή ή ηλεκτρική κιθάρα αν αυτή είναι μια από τις επιθυμίες σας, μη δικαιολογήσετε όμως την αγορά ως αποτέλεσμα της κρίσης της μέσης ηλικίας! Γιατί η κρίση αυτή δεν υπάρχει, όπως επισημαίνουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτο. Μελέτη που έκαναν βρήκε πως η δυστυχία που σχετίζεται με το πέρασμα του χρόνου είναι απλά ένας μύθος.

Οι περισσότεροι θεωρούμε πως η αίσθηση ευτυχίας που νιώθουμε κάνει κύκλους και συναντά μια μεγάλη στροφή-φουρκέτα όσο πλησιάζουμε στη μέση ηλικία. Νέα μελέτη, από τους ερευνητές Nancy Galambos, Harvey Krahn, και Matt Johnson, ισχυρίζεται πως αυτό είναι μύθος. Για την ακρίβεια, οι ειδικοί επισημαίνουν πως όσο μεγαλώνουμε νιώθουμε προοδευτικά πιο ευτυχισμένοι.

Η επιστημονική ομάδα διενήργησε μια μακροχρόνια μελέτη, που παρακολούθησε τους ίδιους ανθρώπους για πολλά χρόνια, αντί να συγκρίνει ανθρώπους διαφορετικών ηλικιών. “Αν θέλουμε να μάθουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια πώς αλλάζει ο άνθρωπος, δεν μπορούμε να συγκρίνουμε ανθρώπους διαφορετικής ηλικίας”, εξήγησε ο Krahn σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο κατά την παρουσίαση της μελέτης. “Η σύγκριση ενός 18χρονου με έναν 43χρονο συνήθως είναι αποτυχημένη, αφού δεν λαμβάνει υπόψη τις εμπειρίες ζωής, όπως η εθνότητα και οι διαφορές των γενεών. Αν θέλουμε να διαπιστώσουμε πώς αλλάζει ο άνθρωπος μεγαλώνοντας, πρέπει να παρακολουθήσουμε τους ίδιους ανθρώπους για μια σειρά ετών”.

 

4c3d6ac9a5b74d1680e46e9d3a832c71

 

Η φιλόδοξη αυτή μελέτη ήταν εξαιρετικά απλή. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν “πόσο ευτυχισμένοι είστε στη ζωή σας αυτή τη στιγμή” με εύρος απαντήσεων που κυμαινόταν από “όχι πολύ” μέχρι το “πολύ”.
Η επεξεργασία των απαντήσεων ήταν εξίσου απλή. Όσο μεγάλωνε κάποιος, τόσο πιο πιθανό ήταν να απαντήσει ότι είναι πιο ευτυχισμένος.

Γιατί τότε επιμένει ο μύθος για την κρίση της μέσης ηλικίας; Παρότι οι άνθρωποι μετά την πρώτη νιότη τους είναι πολύ πιο ευτυχισμένοι σε γενικές γραμμές απ’ όσο στη δύσθυμη εφηβεία τους ή τα αγχωτικά πρώτα τους χρόνια με τα βάρη και της ευθύνες της ενήλικης ζωής, οι πιθανές σοβαρές δυσκολίες που σχετίζονται με ένα διαζύγιο, με ανεργία και προβλήματα υγείας είναι πιο πιθανό να προκύψουν όσο μεγαλώνουμε.

Τι σημαίνει αυτό για την κοινωνία; Αν οι καταθλιπτικοί έφηβοι και φοιτητές είναι τα λιγότερο ευτυχισμένα μέλη της κοινωνίας μας, ίσως πρέπει να εστιάσουμε με μεγαλύτερη ενεργητικότητα και προσοχή στη διανοητική τους υγεία και να προσπαθήσουμε να βρούμε τρόπους να προσθέσουμε λίγη χαρά στη ζωή τους. Αν μπορούν να είναι πιο ευτυχισμένοι στα νιάτα τους, θα είναι ακόμη πιο ευτυχισμένοι ως μεσήλικοι.

Related posts

Τι σημασία έχει το μέγεθος;

Τι κερδίζει ο άνδρας που βοηθά στις δουλειές του σπιτιού

Ολόκληρος άντρας και παίζεις μ’ αυτά;

Leave a Comment