Ανδρας

Η μεγάλη ιστορία του πιο αρρενωπού χειμερινού ρούχου

Μια αναδρομή στη συναρπαστική διαδρομή της προβιάς από τις σπηλιές μέχρι τις σημερινές αντρικές γκαρνταρόμπες

 

Η συνήθεια του άντρα να χρησιμοποιεί δέρματα ζώων για να καλύψει τη γύμνια του ή για να προστατευτεί από τα στοιχεία της φύσης, μολονότι χρονολογείται από την εποχή των σπηλαίων, εξακολουθεί (με μικρά διαλείμματα, έστω) να τον ακολουθεί ακόμη και σήμερα. Ελάχιστη επιβεβαίωση αποτελεί η ξεχωριστή θέση που κατέχει το μπουφάν με γούνινη επένδυση (αυτό που οι Αγγλοσάξωνες αποκαλούν «Shearling Jacket») στην αντρική γκαρνταρόμπα σταθερά, τα τελευταία χρόνια.

Πώς, όμως, έφτασε ένα κομμάτι (επεξεργασμένου, έστω…) δέρματος να θεωρείται στυλιστικό φετίχ; Η διαδρομή του είναι συναρπαστική και επίπονη, όσο – περίπου – και η ιστορία του ανθρώπινου γένους. Κι αυτές είναι οι πιο σημαντικές στάσεις της:

 

Λίθινη εποχή – 4000 π.Χ.

Βαριά, ζεστή, ακατέργαστη αλλά και απίστευτα απαλή, η προβιά εξελίσσεται στο απόλυτο αξεσουάρ κατά τα πρώτα «πολιτισμένα» χρόνια της ανθρωπότητας.

 

Εποχή του σιδήρου – 750 π.Χ.

Η προβιά αρχίζει και αποκτά κομψότητα, ενώ η ποιότητά της ξεκινά να υποδηλώνει το κοινωνικό status αυτού που τη φορά.

 

Μεσαίωνας – 1200 μ.Χ.

Με καταγωγή από την Ασία, η νομαδική φυλή των Κουμάνων χρησιμοποιεί προβιές ζώων ως επένδυση στα πολύ χαρακτηριστικά καπέλα τους.

 

Βικτωριανή εποχή – 19ος αιώνας, Μεγάλη Βρετανία

Κάπου εδώ μπαίνουν οι βάσεις για το «δυτικό» ντύσιμο όπως το γνωρίζουμε σήμερα, ξεχωριστό κεφάλαιο του οποίου αποτελούν και τα «βαριά» πανωφόρια (ελέω και του όχι και τόσο φιλικού καιρού των βρετανικών νήσων). Ανάμεσα σε αυτά τα πανωφόρια, το δερμάτινο μπουφάν με επένδυση θεωρείται η απόλυτα αρρενωπή (αν και κάπως «λαϊκή») επιλογή.

 

Δεκαετία του ’40

Το δερμάτινο μπουφάν με επένδυση εξελίσσεται σε αχώριστο σύντροφο των ατρόμητων αεροπόρων κατά την πιο αιματοβαμμένη περίοδο στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αξίζει ν’ αναφέρουμε ότι το ίδιο ακριβώς μπουφάν, στην αμερικανική πολεμική αεροπορία γίνεται γνωστό ως Bomber Jacket ενώ στη RAF (τη Βρετανική Πολεμική Αεροπορία, δηλαδή) κάνει «καριέρα» ως Irvin Jacket, από το όνομα του Αμερικάνου αεροπόρου που το σχεδίασε.

 

Δεκαετία του ’50

Το Χόλιγουντ καθιστά το δερμάτινο μπουφάν υπερδημοφιλές σε κάθε γωνιά του πλανήτη, κυρίως χάρη στην εμφάνιση του Marlon Brandoστο «Λιμάνι της Αγωνίας» το 1954) αλλά και του James Dean στο «Γίγαντα», δύο χρόνια αργότερα…

 

Δεκαετία του ’80

Ίσως η πιο σκοτεινή περίοδος στην ιστορία της «προβιάς», αφού το συγκεκριμένο ρούχο καλατήγει να θεωρείται μια επιλογή εντελώς «παπουδίστικη», ιδανική για τύπους σαν τον κύριο στη φωτό εδώ.

 

Δεκαετία του ’90

Η «προβιά» φεύγει από τα αντρικά κορμιά για να βρεθεί στα γυναικεία πόδια και οι μπότες Ugg γίνονται το αντικείμενο εκείνο που ορίζει στυλιστικά τη δεκαετία του grunge – μαζί με τα σκισμένα jeans και τα καρό πουκάμισα, βεβαίως-βεβαίως…

 

2014 έως και σήμερα

Μετά από μια ένδοξη διαδρομή χιλιετιών, η «προβιά» έχει εξελιχθεί πλέον σε ένα από τα πιο απαραίτητα κομμάτια της χειμερινής αντρικής γκαρνταρόμπας. Καλοφόρετη…

shearling-jacket-man-1_wshd

Related posts

Τζώτζογλου και υιός στη Μύκονο

Λάθη που σε κάνουν να δείχνεις «λίγος» όποτε ανοίγεις το στόμα σου.

Ο ροκάς που σοκάρει με την εμφάνιση του

Leave a Comment