Ανδρας

Τι μπορείς να κάνεις για να απαλλαγείς μια και καλή από την πιτυρίδα

Υπάρχει τελικά λύση για αυτη την καθημερινή ταλαιπωρία

 

Στην ουσία δεν πρόκειται για τίποτα παραπάνω από την αντίδραση της επιδερμίδας της κεφαλής σε έναν μύκητα (Malassezia), ο οποίος υπάρχει στο τριχωτό της κεφαλής όλων των ανθρώπων.

Απλά, σε ορισμένους η αντίδραση αυτή οδηγεί σε επιτάχυνση της κυτταρικής ανανέωσης της επιδερμίδας. Τα κύτταρα αποβάλλονται με ταχύτερο ρυθμό από το φυσιολογικό και τελικά κολλούν μεταξύ τους για να δημιουργήσουν μεγάλα συσσωματώματα, που είναι ευδιάκριτα στο γυμνό μάτι, τις γνωστές μας λευκές νιφάδες!

Εκτός από τις λευκές νιφάδες, που αναγνωρίζονται ως βασικό σύμπτωμα, άλλα σημάδια που σχετίζονται με την πιτυρίδα είναι η αίσθηση φαγούρας, η ερεθισμένη επιδερμίδα, η ξηροδερμία, το τράβηγμα και η λιπαρότητα.

636bad550a2423392754d88ca4e99af3_XL

Σε κάθε περίπτωση, η σωστή “ανάγνωση” των συμπτωμάτων μπορεί να γίνει από έναν δερματολόγο, η συμβουλή του οποίου είναι αναμφισβήτητα απαραίτητη στην περίπτωση έντονων φαινομένων ή στην περίπτωση συμπτωμάτων που επιμένουν, καθώς αυτά μπορεί να μαρτυρούν διαφορετικά προβλήματα που χρειάζονται εξειδικευμένη αγωγή.

Μία λεπτομερής εξέταση του τριχωτού μπορεί να αποκαλύψει κοινά ενοχλητικά προβλήματα (πιτυρίδα, σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, ψωρίαση) ως και πιo σπάνιες φλεγμονώδεις νόσους (θυλακικό λειχήνα, ουλωτική αλωπεκία), ακόμα και κακοήθεις όγκους.

16150626_manhair.limghandler

Μπορεί να αντιμετωπιστεί;
Γενικότερα, για ήπια μορφή πιτυρίδας, συνήθως συνιστάται η χρήση ενός αντιπιτυριδικού σαμπουάν που θα βοηθήσει στην καταπολέμησή της. Χρειάζεται συστηματική εφαρμογή, αλλιώς η επανεμφάνιση της πιτυρίδας είναι θέμα χρόνου. Στις μέρες μας, χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας, τα αντιπιτυριδικά σαμπουάν είναι κατάλληλα για καθημερινή χρήση, ενώ παράλληλα συνδυάζουν και πρόσθετες καλλυντικές ιδιότητες για τα μαλλιά.

Οι σοβαρότερες μορφές πιτυρίδας απαιτούν τη συμβουλή του δερματολόγου, καθώς πιθανόν να χρειαστεί ειδική αγωγή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, πριν τη χρήση ενός κοινού αντιπιτυριδικού σαμπουάν.

Related posts

3 κανόνες για την χειμερινή σας γκαρνταρόμπα

Πώς θα προσεγγίσεις την γυναίκα των ονείρων σου

Η Stella Maxwell ποζάρει στο φακό με τα απολύτως απαραίτητα

Leave a Comment