Ανδρας

Έφτασε επιτέλους η ώρα να γνωρίσουμε το tourbillon της TAG

Το μοντέλου που συζητούσαμε όλο το 2015 κοστίζει όσο ένα κανονικό ρολόι

 

Στην περσινή έκθεση της Βασιλείας είδαμε πολλά και ωραία ρολόγια, αλλά δεν σταματούσαμε να συζητάμε ένα ρολόι που δεν είδαμε ποτέ. Ο μάγος του μάρκετινγκ Jean-Claude Biver (και αφεντικό, πλέον, της TAG Heuer), μας μίλησε για ένα ρολόι με μηχανισμό tourbillon που θα κοστίζει λίγο. Ένα ρολόι που είχε σκοπό να κυκλοφορήσει η εταιρεία του μέσα στο 2015. Αυτό. Τίποτε άλλο. Αλλά ακόμη κι αυτό το ελάχιστο ήταν αρκετό για να μονοπωλήσει μπόλικες συζητήσεις στη Βασιλεία και μετά, αφού όσοι ασχολούμαστε με την ωρολογοποιία, γνωρίζουμε καλά ότι όταν ο Biver θέλει να κάνει την αγορά άνω κάτω, μπορεί να το κάνει.

Οι μήνες, όμως, πέρασαν και ελάχιστες παραπάνω λεπτομέρειες έγιναν γνωστές για το project «φτηνό tourbillon για το λαό». Έτσι, αρχίσαμε να πιστεύουμε ότι ίσως να ήταν απλά ένα πυροτέχνημα για να τραβήξει τα βλέμματα του κοινού στην TAG Heuer κατά τη διάρκεια της μεγάλης έκθεσης – ένα πυροτέχνημα που έπιασε, ομολογουμένως. Εξ άλλου,όταν μιλάμε για την ωρολογοποιία, είναι στην ατζέντα της ημέρας οι εντυπωσιακές ανακοινώσεις και οι κλεφτές ματιές σε απίθανα μοντέλα ακριβώς εκείνη τη στιγμή που κανονικά όλος ο κόσμος θα έπρεπε να ασχολείται με τα ρολόγια του ανταγωνιστή σου. Για παράδειγμα, τις προηγούμενες μέρες, όσο λάμβανε χώρα η έκθεση της Γενεύης, ουκ ολίγες εταιρείες από αυτές που δεν παρουσιάζουν τα μοντέλα τους εκεί, αλλά στη Βασιλεία, έκαναν τις εντυπωσιακές τους αποκαλύψεις για το τι μας περιμένει στο 2016, κλέβοντας λίγη από τη δόξα εκείνων που, πέρα από ανακοινώσεις, παρουσίαζαν εκείνες τις ημέρες και κανονικά ρολόγια. Η τελευταία ανακοίνωση αυτού του «πακέτου» εντυπώσεων έρχεται από -ποιον άλλον;- τον Biver και την TAG Heuer. Και ξαναζεσταίνει το περίφημο θέμα του φτηνού tourbillon!

To μοντέλο θα λέγεται TAG Heuer Carrera Heuer-02T και θα κοστίζει 15.000 ευρώ. Δεν το λες και ρολόι για όλους, αλλά για tourbillon, που δύσκολα βρίσκεις κάτι με κάτω από 50.000 ευρώ, είναι σίγουρα value for money. Γιατί, όμως, τα tourbillons να είναι τόσο ακριβά και πώς μπορεί η TAG Heuer να προσφέρει ένα ρολόι με τέτοιο μηχανισμό ξαφνικά σε αυτήν την τιμή; Το complication του tourbillon είναι το άγιο δισκοπότηρο της ωρολογοποιίας, αφού επιτρέπει σε ένα μηχανισμό την απόλυτη ακρίβεια, χρησιμοποιώντας την επιστήμη της φυσικής και τη μαεστρία σπουδαίων ωρολογοποιών. Δεν είναι μόνο το πόσο απίθανη επινόηση ήταν, όταν κάποιος το πρωτοσκέφτηκε (συγκεκριμένα ο μέγας Abraham-Louis Breguet, που το πατένταρε το 1801) αλλά και το πόσο δύσκολο είναι να κατασκευαστεί και να τοποθετηθεί σωστά.

Η TAG Heuer τα ξέρει όλα αυτά. Αλλά ξέρει επίσης πόσο κύρος θα δώσει στο brand της ένα τέτοιο μοντέλο, ειδικά αν μπορεί να το φορά πολύς κόσμος. Και επίσης ξέρει ότι οι τιμές των 50.000 ευρώ και πάνω δεν έχουν να κάνουν τόσο με το κομμάτι επινόηση – κατασκευή – τοποθέτηση (αφενός, γιατί πια ό,τι ήταν να επινοηθεί σχετικά με το tourbillon, επινοήθηκε και πληρώθηκε…, αφετέρου γιατί και η παραγωγή του εν έτει 2016 δεν είναι πια τόσο δύσκολη όσο ήταν πριν 100 χρόνια), αλλά το γεγονός ότι οι περισσότερες ωρολογοποιίες το χρησιμοποιούν περισσότερο ως μια έξτρα ένδειξη κύρους σε ένα υπερπολυτελές ρολόι, που έτσι κι αλλιώς θα κόστιζε μια περιουσία. Αυτό, βασικά, που κάνει ο Biver και η TAG Heuer με το Heuer-02T είναι ότι σπάει μια «συμφωνία» των μεγάλων οίκων που πρακτικά λέει ότι complication tourbillon δεν μπαίνει σε «φτηνό» ρολόι. Ε, λοιπόν, η TAG Heuer το βάζει σε ένα σπορ χρονογράφο, από αυτούς που ξέρει να φτιάχνει πολύ καλά. Και φέρνει, εκτός από το tourbillon στο μηχανισμό, το τιτάνιο και τα ανθρακονήματα στην κάσα, τα υλικά του μέλλοντος στην ωρολογοποιία, για να δείξει ότι με αυτό το μοντέλο δεν κλείνει την εποχή του tourbillon, αλλά ξεκινά μια καινούργια…

Related posts

Πως οι άντρες μένουν πάντα παιδιά!

Πέντε φήμες για το iPhone 7 που μάλλον θα βγουν αληθινές

Phoebe Tonkin η καυτή ηθοποιός που λατρέψαμε

Leave a Comment