Ανδρας

Ο καλύτερός σου φίλος ξέρει τι αισθάνεσαι κάθε στιγμή.

Αποδείχτηκε: ο σκύλος σου μπορεί να σε καταλάβει καλύτερα απ’ τον καθένα

 

 

Αν έχεις σκύλο, στοιχηματίζουμε ότι θα ορκίζεσαι πως ο «καλύτερός φίλος» σου μπορεί να καταλάβει όσο κανένας άλλος τα συναισθήματά που βιώνεις αλλά και την ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι ανά πάσα ώρα και στιγμή. Ή τουλάχιστον, έτσι νομίζεις…

Λοιπόν, σου έχουμε νέα: η πεποίθηση σου αυτή εξηγείται και επιστημονικά αφού μια νέα έρευνα των Πανεπιστημίων του Linclon στη Μεγάλη Βρετανία και του Sao Paulo της Βραζιλίας επιβεβαιώνει ότι τα σκυλιά μπορούν όντως να αναγνωρίσουν τα ανθρώπινα συναισθήματα, με τρόπο και σε βαθμό σχεδόν «ανθρώπινο».

Για πρώτη φορά στα χρονικά, λοιπόν, οι ερευνητές κατάφεραν να αποδείξουν ότι τα σκυλιά μπορούν να «διαβάσουν» τα ανθρώπινα συναισθήματα, συνδυάζοντας οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα(εκφράσεις του προσώπου, τόνος της φωνής κλπ). Αυτό σημαίνει ότι τα συμπαθή τετράποδα είναι σε θέση να καταλάβουν σωστά πότε κάποιος εκφράζει θετικά ή αρνητικά συναισθήματα, χωρίς απαραίτητα να έχουν διδαχθεί πώς να ερμηνεύσουν τα συναισθήματα αυτά.

images

Προκειμένου να καταλήξουν στο ενδιαφέρον αυτό συμπέρασμα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 17 ανεκπαίδευτους σκύλους, τους οποίους «βομβάρδισαν» με εικόνες και ήχους που προέρχονταν από αγνώστους σε αυτούς ανθρώπους και σκύλους. Το υλικό αυτό (φωτογραφίες στις οποίες εμφανίζονταν πρόσωπα αγνώστων με διάφορες εκφράσεις αλλά και ηχητικά αποσπάσματα στα οποία ακούγονταν ανθρώπινες φωνές και γαβγίσματα) παρουσιάστηκε ταυτόχρονα στα τετράποδα που συμμετείχαν στην έρευνα, με τους επιστήμονες να διαπιστώνουν εν συνεχεία έκπληκτοι πως οι σκύλοι εξέταζαν για περισσότερη ώρα τις φωτογραφίες εκείνες στις οποίες τα πρόσωπα των ανθρώπων είχαν εκφράσεις που ταίριαζαν με το ύφος του ηχητικού αποσπάσματος που άκουγαν. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η συμπεριφορά αυτή αποτελεί σοβαρή ένδειξη ότι «οι σκύλοι μπορούν να απεικονίσουν νοητικά τόσο τα θετικά όσο και των αρνητικά συναισθήματα των γύρω τους».

Να σημειώσουμε εδώ ότι παλαιότερες σχετικές έρευνες είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα σκυλιά μπορούν όντως να αναγνωρίσουν τις εκφράσεις του προσώπου, όχι όμως και τα συναισθήματα που συνεπάγονται αυτές οι εκφράσεις. «Η μελέτη μας αποδεικνύει ότι οι σκύλοι έχουν τη δυνατότητα να επεξεργαστούν τα δεδομένα από δύο διαφορετικές αισθητηριακές πηγές προκειμένου να διαμορφώσουν ολοκληρωμένη εικόνα για την ψυχολογική κατάσταση των ανθρώπων αλλά και των άλλων σκύλων που παρατηρούν. Προκειμένου να το καταφέρνουν αυτό, έχουν αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο σύστημα “κατηγοριοποίησης” των γνωστών συναισθημάτων» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δρ. Kun Guo του τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Lincoln. «Μέχρι σήμερα υπήρχε η πεποίθηση ότι τη συγκεκριμένη αντιληπτική ικανότητα τη διέθεταν μόνο τα πρωτεύοντα θηλαστικά, ενώ εσφαλμένα θεωρούσαμε ότι το μόνο είδος που μπορούσε να “διαβάσει” την ψυχολογική κατάσταση άλλων ειδών ήταν ο άνθρωπος».

Η απορία, βέβαια, πώς και γιατί από όλα τα γνωστά είδη του ζωικού βασιλείου, μόνο ο σκύλος κατάφερε να αναπτύξει τη συγκεκριμένη ικανότητα, εξακολουθεί να παραμένει. Ωστόσο, οι επιστήμονες πιθανολογούν ότι η απάντηση στα ερωτήματα αυτά ίσως και να κρύβεται στο γεγονός ότι ο σκύλος έχει εξημερωθεί και έχει μάθει να ζει στο πλευρό του ανθρώπου εδώ και χιλιάδες χρόνια…

Related posts

Πλεκτές γραβάτες για το χειμώνα

Το μέλλον της Hyundai είναι «καθαρό»

Τα 15 ΠΙΟ SEXY επαγγέλματα σύμφωνα με τις γυναίκες

Leave a Comment