Ανδρας

Τι πρέπει να έχεις πάντα στο μυαλό σου πριν διαλέξεις το επόμενο gadget.

“H βασική αρχή στην αγορά κάθε ηλεκτρονικής συσκευής”

 

Υπάρχει μια παροιμία στην παράδοσή μας που λέει ότι “η φτήνια τρώει τον παρά”. Μπορεί να ακούγεται τετριμμένη σε μερικούς από εσάς, ειδικά αν έχετε κάποια χρόνια εμπειρίας πίσω σας. Σε κάθε περίπτωση, η παροιμία αυτή βρίσκει ιδανική εφαρμογή στον τομέα τωνκαταναλωτικών ηλεκτρονικών αλλά και των υπολογιστών που είναι τα βασικά θέματα του PC Mag – στην Ελλάδα και διεθνώς. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Όλοι έχουμε βρεθεί στο δίλημμα να κάνουμε μια αγορά, να “ζαχαρώνουμε” ένα προϊόν που μας εξιτάρει με την ποιότητα και ταχαρακτηριστικά του. Το έχουμε πιάσει στα χέρια μας, έχουμεενημερωθεί για τις δυνατότητές του, έχουμε διαβάσει κι έχουμε ρωτήσει κι έναν-δυο φίλους που το έχουν και το χρησιμοποιούν πριν από εμάς. Όλα είναι καλά, έχουμε βρει την τέλεια για εμάς συσκευή.

Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα: το ταμπελάκι της τιμής. Το τριψήφιο νούμερο με τα ευρώ “φλερτάρει” με τα τετραψήφια νούμερα. Σωστά προβληματιζόμαστε και αναρωτιόμαστε: Αξίζει πράγματι αυτή η συσκευή τόσα χρήματα; Έχει νόημα να δώσουμε –εμείς και καθένας που βρίσκεται σε αυτό το δίλημμα– ένα ποσό που είναι συγκρίσιμο ίσως με το μηνιαίο εισόδημα [αν υπάρχει] για να αγοράσουμε μια καλή συσκευή; Εξάλλου, κάπου είχε γραφτεί –νομίζω στο forum ενός καταστήματος που φτιάχνει το ίδιο συσκευές, δεν είμαι σίγουρος– ότι μια άλλη παρόμοια συσκευή, με τις ίδιες σχεδόν δυνατότητες κοστίζει τα μισά και λιγότερα χρήματα.

 

gadgets-and-gear-reviews

 

Ποια είναι η καλύτερη επιλογή; Η εξοικονόμηση των χρημάτων, που μπορούν να φανούν χρήσιμα π.χ., στις επόμενες εξόδους ή για την αγορά ενός αξεσουάρ; Ή η δαπάνη ολόκληρου του ποσού για να κάνουμε δική μας τη συσκευή που επιθυμούμε;

Εγώ θα σας πω τα εξής για να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Να πάρετε τις ίδιες ή παραπλήσιες δυνατότητες και την ίδια εμπειρία χρήσης από μια συσκευή που κοστίζει τα μισά χρήματα από εκείνη που θέλετε να αποκτήσετε, δεν γίνεται. Και όποιος σας το λέει αυτό σας κοροϊδεύει. Συσκευές που προσφέρουν πολλά για αυτά που κοστίζουν πράγματι υπάρχουν, αλλά δεν αντικαθιστούν μία που κοστίζει πολύ περισσότερο και είναι πραγματικά καλή. Λέω“πραγματικά καλή”, γιατί μπορεί να υπάρχουν συσκευές που κοστίζουν πολλά χρήματα, αλλά να είναι υπερεκτιμημένες για πολλούς λόγους. Κι ένας μόνο από αυτούς μπορεί να είναι η διαφήμιση –που και αυτήέχει τον ρόλο της, μην παρεξηγούμε τα πάντα. Υπάρχουν συσκευές που δείχνουν πολύ όμορφες, είναι λεπτές, είναι μεταλλικές, διαθέτουν όλα εκείνα για να εντυπωσιάσουν εξωτερικά, αλλά είναι προϊόνυψηλού budget και μικρής έως ανύπαρκτης εμπειρίας στονσχεδιασμό και την κατασκευή καταναλωτικών προϊόντων. Γιατί άλλο είναι να φτιάχνεις για παράδειγμα κεραίες κινητής τηλεφωνίας κι άλλο να κατασκευάζεις smartphones.

Συμβουλή μου είναι η ακόλουθη: Αφού ενημερωθείτε σωστά –προσοχή στις φήμες– και καταλήξετε με βεβαιότητα ότι μια συσκευή, ανεξαρτήτως είδους, σας ικανοποιεί από κάθε άποψη, βάλτε στόχονα την αποκτήσετε. Κάντε οικονομία, καθυστερήστε την αγορά σας, αλλά αποκτήστε την. Θα ζήσετε μαζί της περισσότερο διάστημα, θα την απολαύσετε και να είστε σίγουροι ότι η εμπειρία που θα σας προσφέρει δεν μπορεί να αντικατασταθεί από δύο άλλες με το μισό κόστος η κάθε μία, ούτε με δύο που θα τις χρησιμοποιήσετε για τομισό χρονικό διάστημα. Σκεφθείτε, ενημερωθείτε, σταθμίστε καιαπολαύστε υπεύθυνα.

Related posts

Οι έξυπνες τηλεοράσεις είναι ο νέος στόχος για τα κακόβουλα λογισμικά

Έχετε τριχόπτωση; Δείτε τι μπορεί να φταίει

Πώς να επιβιώσεις σε μία δουλειά που δεν σου αρέσει

Leave a Comment