Γυναικα

Μελέτη: οι γυναίκες κάνουν καλύτερες διαπραγματεύσεις

Σύμφωνα με νέα έρευνα οι γυναίκες φαίνεται ότι τα καταφέρνουν καλύτερα στις διαπραγματεύσεις πετυχαίνοντας καλύτερες συμφωνίες συγκριτικά με τους άντρες, όταν πρόκειται για κάποια αγορά.

Ειδικότερα, ερευνητές από το Carroll School of Management Boston College, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όταν υπάρχει μία γυναίκα στις διαπραγματεύσεις πετυχαίνει πιο συμβιβαστικούς όρους αγοράς, από ότι ένας άντρας.

Ειδικότερα, η ερευνητική ομάδα εξέτασε 900 ζευγάρια τα οποία κλήθηκαν να λάβουν μέρος σε μία σειρά δοκιμασιών σχετικά με την πώληση και αγορά αγαθών.

Όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα η καθηγήτρια Hristina Nikolova λέει:

“Όταν οι άντρες βρίσκονται με άλλους άντρες αισθάνονται την ανάγκη να αποδείξουν τον ανδρισμό τους. Και οι δύο έχουν την τάση να μην συμβιβαστούν, διότι η συμβιβαστική λύση είναι σύμφωνη με τα γυναικεία πρότυπα. Από την άλλη πλευρά, ο εξτρεμισμός είναι ένα πιο αρρενωπό χαρακτηριστικό και ο λόγος που οι δύο άντρες τείνουν να προτιμήσουν μία ακραία επιλογή κατά τη λήψη αποφάσεών τους”.

Σύμφωνα με τους ερευνητές όταν πρόκειται να ληφθεί μία απόφαση σχετικά με κάποια αγορά, όταν βρίσκεται μία γυναίκα να διαπραγματευτεί, τότε οι όροι θα περιλαμβάνουν μία συμβιβαστική λύση. Ενώ όταν από το πλάνο δεν υπάρχει μία γυναίκα, οι ερευνητές σημειώνουν πως οι δύο άντρες μαζί θα καταλήξουν σε ένα άκρο.

9635034696446757049 (1)

Για παράδειγμα, όταν δύο άντρες πάνε να αγοράσουν ένα αυτοκίνητο, πολύ πιθανό να επιλέξουν είτε το πιο γρήγορο είτε το πιο υψηλό σε απόδοση καυσίμου είτε το πιο ασφαλές. Ενώ όταν εμπλέκεται μία γυναίκα σε αυτήν την αγοραπωλησία, θα φροντίσει να επιλέξει ένα αυτοκίνητο το οποίο θα συνδυάζει όλα τα ανωτέρω στοιχεία.

Οι ερευνητές κάλεσαν 1200 φοιτητές να συμμετάσχουν σε ένα πείραμα ως αγοραστές και άλλους 673 οι οποίοι έκαναν τις προσφορές online σχετικά με την αγορά λαχείων.

Η καθηγήτρια Nikolova λέει: “Δεν έχει σημασία τι είναι το προϊόν, βλέπουμε τα ίδια αποτελέσματα. Ο συμβιβασμός ως αποτέλεσμα προκύπτει ουσιαστικά σε κάθε ζεύγος, όταν υπάρχει γυναίκα. Ωστόσο, κατά περίεργο τρόπο, όταν οι άντρες επιλέγουν από κοινού, στην πραγματικότητα τείνουν η επιλογή τους να απομακρυνθεί από τον συμβιβασμό και να επιλέξουν κάτι ακραίο”.

“Τα ετερόφυλα ή τα ζεύγη γυναίκα με γυναίκα, κατά πάσα πιθανότητα θα προτιμήσουν μία μεσαία επιλογή, καθώς φαίνεται λογικό και εύκολα δικαιολογημένο. Σε αντίθεση με τους άντρες, οι γυναίκες δρουν με τον ίδιο συνδυασμό όπως θα έκαναν μόνες, επειδή δεν χρειάζεται να αποδείξουν τίποτα μπροστά σε άλλες γυναίκες.

“Η γυναίκεια φύση δεν είναι επισφαλής και δεν χρειάζεται το ίδιο επίπεδο δημόσιας άμυνας ανδρισμού. Για αυτό και παρατηρούμε τη συμβιβαστική επίδραση στις κοινές αποφάσεις μεταξύ δύο γυναικών συντρόφων”, καταλήγει.

 

http://www.pathfinder.gr/

 

Related posts

Βαρβάρα Λάρμου – 8 Λέξεις: Η φωτογραφία της που «έριξε» το Instagram

Αλέξανδρος

Το πέρασμα του χρόνου…

Η Lady Gaga… στα πατώματα!

Leave a Comment